Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Ούτε η Περιστέρη ξέρει το «μυστικό» του σκελετού που θα μάθουμε σήμερα

Στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας ανοίγει επίσημα ο φάκελος του 50σέλιδου πορίσματος για το νεκρό της Αμφίπολης. Μέχρι τις 7 μ.μ. θα ξέρουμε φύλο, ηλικία, ανάστημα

oute-i-peristeri-gnwrizei-to-mustiko-tou-skeletou_5.w_l

Σήμερα Δευτέρα, εκεί κοντά στις 12 το μεσημέρι, ανοίγει ο φάκελος με το 50σέλιδο πόρισμα για το νεκρό της Αμφίπολης. Οι πρώτοι που θα μάθουν το φύλο, το ύψος και την ηλικία του «ενοίκου» του εντυπωσιακού μνημείου του τύμβου Καστά είναι φυσικά η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και η επικεφαλής της ανασκαφής, Κατερίνα Περιστέρη. Πηγές μας αναφέρουν ότι ούτε η ίδια η Περιστέρη δεν θα γνωρίζει μέχρι εκείνη την ώρα τα βασικά χαρακτηριστικά του διάσημου νεκρού της Αμφίπολης. Τα χαρακτηριστικά αυτά κρατήθηκαν επτασφράγιστο μυστικό από τις ανθρωπολόγους που μελέτησαν εδώ και περίπου ενάμιση μήνα τον περίφημο σκελετό της Αμφίπολης.

Οι νεαρές καθηγήτριες πίσω από την έρευνα και η συμφωνία να κρατηθεί μυστική

Η Σέβη Τριανταφύλλου, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. με ειδίκευση στην οστεοαρχαιολογία και η Χριστίνα Παπαγεωργοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου που έκαναν την πρώτη ανθρωπολογική ανάλυση του σκελετικού υλικού συμφώνησαν εξαρχής, σύμφωνα με πληροφορίες μας, να μην αποκαλύψουν το «μυστικό» του νεκρού της Αμφίπολης παρά μόνο όταν έρθει η ώρα. Και η ώρα έφτασε. Οι δυο καθηγήτριες θα συναντηθούν αύριο στις 12 το μεσημέρι με ανθρώπους του υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να δώσουν οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία χρειαστεί και να συνεργαστούν ως προς την επεξεργασία του 50σελιδου πορίσματος για το νεκρό της Αμφίπολης. Λίγες ώρες αργότερα οι «ειδήσεις» θα διοχετευθούν στα media. Το αργότερο μέχρι τις 6 – 7 το απόγευμα της Δευτέρας θα μάθουμε τα βασικά χαρακτηριστικά του «ενοίκου» της Αμφίπολης. Η 20η Ιανουαρίου που είχε ανακοινωθεί ήδη από τα μέσα Δεκεμβρίου του 2014 ότι θα είναι η ημερομηνία που «μιλήσει» ο σκελετός, συμπίπτει με την κυκλοφορία των έντυπων μέσων που θα συμπεριλαμβάνουν την είδηση.

Οι δυο νεαρές καθηγήτριες εκπροσώπησαν αντίστοιχα το Αριστοτέλειο και το Δημοκρίτειο στα οποία ανατέθηκε η ανθρωπολογική ανάλυση του σκελετού. ΄Εχουν υπογράψει ένα αναλυτικότατο πόρισμα έχοντας εργαστεί χιλιοστό με χιλιοστό πάνω στο σκελετικό υλικό του μνημείου της Αμφίπολης. Δούλεψαν απερίσπαστα και συστηματικά, τηρώντας μέχρι κεραίας τη συμφωνία να μην ανακοινωθεί τίποτα παρά μόνο να γίνουν επίσημες ανακοινώσεις από το υπουργείο Πολιτισμού. Καθ’ όλη τη διάρκεια του ενάμιση μήνα που μεσολάβησε ήταν ακριβοθώρητες ακόμα κι από τους ανθρώπους του υπουργείου. Η εξέταση δεν θα «μιλήσει» για τα αίτια θανάτου του νεκρού

Εκτός από τα παραπάνω στοιχεία το πόρισμα των δύο καθηγητριών μπορεί να αποκαλύψει πιθανές παθολογικές αλλοιώσεις αλλά όχι την αιτία του θανάτου του νεκρού.

Σημειώνεται ότι ο σκελετός, το κρανίο και ολόκληρη η γνάθος βρέθηκαν τον Νοέμβριο του 2014, εντός και εκτός του μεγάλου κυβωτιόσχημου τάφου, κατασκευασμένου από πωρόλιθους, μέσα στον τρίτο θάλαμο του ταφικού μνημείου.

Η επικεφαλής της ανασκαφής Κατερίνα Περιστέρη παρουσίασε μετά από έντονη δημοσιογραφική πίεση φωτογραφία του στην ενημέρωση που έκανε σε ειδική εκδήλωση στο υπουργείο Πολιτισμού και εξήγησε ότι ο σκελετός φωτογραφήθηκε με χώματα, καθώς ήταν «διαταραγμένος» από τυμβωρύχους.

Στην ίδια εκδήλωση η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος του σκελετού βρέθηκε εντός του ορύγματος, ενώ το κρανίο ήταν μακριά από το όρυγμα και κοντά του εντοπίστηκε η κάτω γνάθος. Σύμφωνα με την ίδια λόγω του ότι η λεκάνη ήταν σε πολύ αποσπασματική κατάσταση από την πτώση λίθων δεν αναγνωριζόταν το φύλο του νεκρού. Το λιγότερο σε 20 μήνες ολοκληρώνεται το ερευνητικό πρόγραμμα

Οι κυρίες Τριανταφύλλου και Παπαγεωργοπούλου θα συνεχίσουν το ερευνητικό πρόγραμμα το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί όχι νωρίτερα από 20 μήνες.

΄Όπως έχει ανακοινωθεί, η ανάλυση του σκελετικού υλικού εντάσσεται σε ένα ευρύτερο ερευνητικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει την ολιστική προσέγγιση ενός δείγματος τριακοσίων περίπου σκελετών, που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης και καλύπτουν χρονολογικά την περίοδο από το 1000 π.Χ έως 200 π.Χ.