Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Το «Ποτάμι» της μετριοπάθειας

Ο Ευρωβουλευτής του «Ποταμιού» Μίλτος Κύρκος στην Κατερίνη

eee7513df45af2309874c2f110ca7e10_XL

Εμμονές στην κυβέρνηση και λάθη στον ΣΥΡΙΖΑ, καταλόγισε ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος, ο οποίος χθες μίλησε σε εκδήλωση του «Ποταμιού» στο Επιμελητήριο Πιερίας και αμέσως μετά είχε την ευκαιρία να συζητήσει (αυτός είναι ο στόχος της εκδήλωσης, όπως είπε) με τους πολίτες.

Ο κ. Κύρκος ξεκίνησε τη σύντομη τοποθέτησή του, περιγράφοντας το «τοπίο» στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κάνοντας εκτενή αναφορά στην πρωτοβουλία Γιούνκερ για την ενίσχυση των επενδύσεων στην Ευρώπη. «Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη συζητούν για το μεγάλο πρόβλημα της ανάπτυξης και πως θα βγούμε από την κρίση», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως η ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει μόνο με «κρατικά χρήματα», αλλά και με επενδύσεις θα αποτελούν εχέγγυο συμμετοχής και για τον ιδιωτικό τομέα, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως στην Ευρώπη γνωρίζουν ότι πρέπει να σπάσει η διαφορά Βορά-Νότου.

Την ώρα που γίνεται μια τόσο σημαντική συζήτηση στην Ευρώπη, εμείς στην Ελλάδα είμαστε εκτός της συζήτησης, είπε ο κ. Κύρκος, συνδέοντας τη στάση της χώρας μας στο θέμα με την εσωτερική πολιτική κατάσταση. Συνεχίζοντας, καταλόγισε ευθύνες σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ για την ρητορική και πολιτική τους, τονίζοντας πως η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας «δυστυχώς» χρησιμοποιείται ως πρόκριμα εκλογών από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να καταλογίσει ευθύνες και στη Νέα Δημοκρατία, υποστηρίζοντας πως αν οι θυσίες του λαού τα τελευταία 4 χρόνια είχαν πιάσει τόπο, δεν θα μιλούσαμε πάλι για εξελίξεις που μας οδηγούν στον γκρεμό. «Αν η κυβέρνηση είχε προχωρήσει στις δομικές αλλαγές, θα έπιαναν τόπο οι θυσίες και δεν θα υπήρχε κίνδυνος» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση «έκανε τα ελάχιστα και μόνο εκείνα που δεν θίγουν το κομματικό κράτος.»

Ο κ. Κύρκος, επέρριψε ευθύνες και στον ΣΥΡΙΖΑ για το σημερινό αδιέξοδο, λέγοντας ότι από πολύ νωρίς είχε φροντίσει να ξεκαθαρίσει τη θέση του ότι δεν θα ψηφίσει κανέναν υποψήφιο πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

«Εμείς δεν πιστεύουμε σε γκρεμούς. Εμείς πιστεύουμε ότι η Δημοκρατία έχει λύσεις», είπε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, επιμένοντας στη γραμμή της μετριοπάθειας που φαίνεται να έχει υιοθετήσει το κόμμα του.

Σχολιάζοντας την επιλογή του κ. Δήμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, είπε ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο άξιο, με καλή φήμη στην Ευρώπη, αλλά δεν παύει να είναι μια κομματική επιλογή, που δείχνει τα όρια της προσπάθειας που καταβάλλει η κυβέρνηση, ώστε να υπάρξει πραγματικά συναίνεση. Ο κ. Κύρκος, χαρακτήρισε ωστόσο «λάθος» την αντιμετώπιση της πρότασης από τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «δεν είναι σωστό να εμπλέκουμε σε κομματικά παιχνίδια τους θεσμούς»

«Αν δεν γίνει μια υπέρβαση από την κυβέρνηση, όσον αφορά το πρόσωπο, προχωράμε σε εκλογές», εκτίμησε ο Μίλτος Κύρκος, θυμίζοντας πως το «Ποτάμι» με τις όποιες δυνάμεις διαθέτει, από το καλοκαίρι είχε ζητήσει να ανοίξει η συζήτηση για την επιλογή ενός προσώπου κοινής αποδοχής για την Προεδρία. Ακόμη και πρόσφατα, όπως είπε, καταθέσαμε την πρόταση για στήριξη του κ. Δήμα και από τον ΣΥΡΖΙΑ και εκλογές την 1η Φεβρουαρίου, είπε ο κ. Κύρκος, αν και όπως σημείωσε το Ποτάμι, θα ήθελε να προχωρήσει η Συνταγματική Αναθεώρηση από την παρούσα Βουλή, «αλλά από ότι φαίνεται Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να συνεννοηθούν».

Συνεχίζοντας, έκανε λόγο για «κυνική απόφαση του Σαμαρά να πάμε σε εκλογές», ενώ εκτίμησε ότι έτσι όπως διαμορφώνεται η πολιτική κατάσταση, θα οδηγήσει σε «αναγκαστική συμφωνία με την τρόικα» λίγο μετά τις εκλογές, αφού πολύ δύσκολα τα Κοινοβούλια των Κρατών Μελών της Ευρωζώνης θα ψηφίσουν νέα παράταση του προγράμματος στήριξης.
Β.Ζ.