Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Ημερίδα στην Ελασσόνα: «Η συμβολή του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής»

Την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα: «Η συμβολή του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής» που διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου στην Ελασσόνα, στην αίθουσα «Δημάρχου Βασιλείου Φαρμάκη».

panel

Κύριος στόχος της ημερίδας ήταν η επαφή του Φορέα Διαχείρισης με τους κατοίκους και χρήστες της παρολύμπιας περιοχής του Δήμου Ελασσόνας, με παραγωγικούς φορείς οικοτουριστικών και τουριστικών δραστηριοτήτων και με την επιστημονική κοινότητα, προκειμένου να αναδειχθεί η συμβολή του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου στην ανάπτυξη και προστασία της ευρύτερης περιοχής.

zagkas

Την έναρξη της ημερίδας πραγματοποίησε ο κος Ανδρεδάκης Παύλος, Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, ενώ συντονιστής των εργασιών της ημερίδας ήταν ο κος Ζάγκας Θεοχάρης, Καθηγητής τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Στο πρώτο μέρος της ημερίδας, η κα Νασοπούλου Θέμις, Ξεναγός Εθνικών Δρυμών & Υγροτόπων και Ξεναγός του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου παρουσίασε τις δράσεις και τα προγράμματα περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που υλοποιεί ο Φορέας. Στη συνέχεια, ο κος Αναγνωστάκης Σπύρος, Υπεύθυνος Λειτουργίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου Ελασσόνας, παρουσίασε τις δράσεις του ΚΠΕ στον ορεινό όγκο του Ολύμπου. Τη σκυτάλη έλαβε η κα Γεροφωκά Αναστασία, Υπεύθυνη Λειτουργίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου, παρουσιάζοντας την οικοτεχνία στο χθες και στο σήμερα.

andredakis

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας, ο κος Σκριάπας Κωνσταντίνος, Οικονομολόγος – Σύμβουλος Ανάπτυξης και Πρόεδρος του Δικτύου «Περραιβία» και Δικτύου ΜΚΟ Θεσσαλίας, τόνισε την σημαντικότητα του ρόλου της κοινωνίας των πολιτών στην προστασία και ανάδειξη του Ολύμπου, ειδικότερα μέσα από το παράδειγμα του δικτύου «Περραιβία». Ακολούθως, ο κος Μπέλλος Λάζαρος, ιδιοκτήτης του Κτήματος Μπέλλου, ανέπτυξε την προσωπική του επαγγελματική εμπειρία αγροτουριστικής ανάπτυξης στον δυτικό Όλυμπο. Τέλος, ο κος Ζάγκας Θεοχάρης, Καθηγητής τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, ολοκλήρωσε τον κύκλο των εισηγήσεων, με την ανάλυση της δημιουργίας ενός δικτύου οικοτουριστικής ανάπτυξης και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην παρολύμπια περιοχή του Δήμου Ελασσόνας.

koino

Στην ημερίδα τέθηκαν οι βάσεις για την ανάπτυξη γόνιμου διαλόγου και αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων στα θέματα ανάδειξης και προστασίας της προστατευόμενης περιοχής του Ολύμπου.

Η ημερίδα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου της διαχείρισης και λειτουργίας της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, το οποίο είναι ενταγμένο και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).