Τα Ολύμπια Νέα

Αφιερώματα / Τοπικά Νέα

Τι σου είναι η Στοργή!

bc5c1834b47f4a16a26da89ea51b0c06_L

Στην Ελλάδα, το 30% των ασθενών που πάσχουν από λευχαιμία δεν υποβάλλεται σε μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων, καθώς δεν βρίσκει κατάλληλo μόσχευμα, με αποτέλεσμα να χάνει την ευκαιρία της επιβίωσης. Το μόσχευμα αυτό, μπορεί να προέρχεται είτε από το μυελό των οστών συμβατού εθελοντή δότη, είτε από ομφαλιοπλακουντικό αίμα. Στον κόσμο, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 25 εκατομμύρια εθελοντές δότες και ομφάλια μοσχεύματα σε δημόσιες τράπεζες. Η Γερμανία έχει τη μεγαλύτερη τράπεζα εθελοντών δοτών στην Ευρώπη, με περίπου 8 εκατομμύρια δότες, από τους οποίους μάλιστα τροφοδοτείται το 65% των Ελλήνων ασθενών που μεταμοσχεύονται. Η Κύπρος των 700.000 κατοίκων, κατέχει την παγκόσμια πρωτιά αναλογικά με τον πληθυσμό της, αφού αριθμεί περισσότερους από 135.000 εθελοντές δότες. Στην αντίπερα όχθη, ουραγός στην παγκόσμια κατάταξη η Ελλάδα, μετά την Βουλγαρία, έχει μόλις 40.000 εθελοντές δότες, αριθμός που δεν ξεπερνά το 1% του συνολικού πληθυσμού που μπορεί να συνεισφέρει. Οι Μονάδες Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών που λειτουργούν στη χώρα μας, είναι τα νοσοκομεία Ευαγγελισμός και Παίδων «Αγία Σοφία» στην Αθήνα, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στην Πάτρα και το Νοσοκομείο Παπανικολάου, με την κλινική «Στοργή», στη Θεσσαλονίκη.

Ολυμπία Ευαγγέλου

Το έργο της «Στοργής»

Στη Στοργή, την Αιματολογική Κλινική του Νοσοκομείου Παπανικολάου, στεγάζονται το Αιματολογικό Τμήμα, η Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών (ΜΜΜΟ), η Μονάδα Γονιδιακής και Κυτταρικής θεραπείας, η Δημόσια Τράπεζα Ομφάλιου Πλακουντικού Αίματος και εξειδικευμένα εργαστήρια.

IMG_1198

Όπως αναφέρει ο κ. Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος, συντονιστής διευθυντής της Στοργής, «τέτοια δραστηριότητα, τόσα τμήματα συγκεντρωμένα, δεν τα έχει καμία αιματολογική κλινική στον κόσμο. Στην Ελλάδα, κάποια δεν υπάρχουν καθόλου και κάποια είναι σε άλλα τμήματα των νοσοκομείων ή σε άλλα νοσοκομεία. Εμείς τα συγκεντρώσαμε όλα εδώ γιατί δεν το έκανε κάποιος άλλος και έπρεπε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες παρακολούθησης των ασθενών μας, δηλαδή να τα κάνουμε όλα, να τους παρακολουθούμε με κάθε τρόπο, γιατί αυτό είναι υποχρέωσή μας».

Η Στοργή διαθέτει 66 κλίνες κατανεμημένες ως εξής: Αιματολογικό Τμήμα 30 κλίνες, Bραχεία Νοσηλεία 14 κλίνες, ΜΜΜΟ 8 κλίνες, Αποθεραπεία 8 κλίνες και Θάλαμος Βραχείας Νοσηλείας 6 κλίνες.

Η κλινική ασχολείται σχεδόν με όλο το φάσμα της αιματολογίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των κακοήθων αιματολογικών νοσημάτων. Εξειδίκευσή της είναι η διενέργεια μεταμοσχεύσεων αιμοποιητικών κυττάρων παντός τύπου.

Στη Στοργή βρίσκεται η μοναδική Δημόσια Τράπεζα ομφαλιοπλακουντικού αίματος (ΟΠΑ) του ΕΣΥ που λειτουργεί από το 2009 και έχει αποθηκεύσει μέχρι σήμερα 4200 μοσχεύματα από ομφάλιο αίμα.

Η Μονάδα Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας ιδρύθηκε το 2003 με κρατικά κονδύλια και αποτελεί και αυτή την πρώτη στην Ελλάδα, συμβατή με τα διεθνή πρότυπα Ορθής Κατασκευαστικής Πρακτικής, όπως απαιτείται για μονάδες επεξεργασίας κυττάρων και ιστών που προορίζονται για χρήση στον άνθρωπο. Στην Μονάδα Γονιδιακής και Κυτταρικής θεραπείας διενεργούνται μελέτες οι οποίες είναι πρωτοποριακές διεθνώς. Κυρίως για την Μεσογειακή αναιμία αλλά και τη νόσο του μοσχεύματος κατά του ξενιστή.

Το 2013, τα εξωτερικά ιατρεία της κλινικής επισκέφτηκαν 22.223 ασθενείς τους οποίους κάλυψαν 6 γιατροί. Επίσης, το 2013 διενεργήθηκαν 93 μεταμοσχεύσεις αιμοποιητικών κυττάρων, 48 αυτόλογες και 45 αλλογενείς και αποθηκεύτηκαν 851 ομφαλιοπλακουντικά μοσχεύματα στην Τράπεζα ΟΠΑ. Το Κέντρο Στοργή είναι το πρώτο και το μόνο στην Ελλάδα με ειδική διεθνή διαπίστευση JACIE για τις μεταμοσχεύσεις αιμοποιητικών κυττάρων.

Το συγκεκριμένο τμήμα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα αιματολογικά δρώμενα της χώρας μας. Η παρουσία του είναι σημαντική και υποδειγματική. Η συνεισφορά του στην αντιμετώπιση των ασθενών με βαριά αιματολογικά και αυτοάνοσα νοσήματα είναι αναγνωρισμένη διεθνώς, όπως και η ερευνητική του δραστηριότητα. Αποτελεί καταφύγιο ζωής για χιλιάδες ασθενείς, που βρίσκουν υψηλού επιπέδου περίθαλψη και αξιοπρεπή αντιμετώπιση. Λειτουργεί ως παράδειγμα προς μίμηση και κινητήρια δύναμη για τα υπόλοιπα αιματολογικά τμήματα και την ειδικότητα εν γένει.

Καμία «κρατική στοργή» για τη Στοργή

Πάρα το μεγάλο έργο που γίνεται στη συγκεκριμένη κλινική και πέρα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι στη Στοργή λόγω της ίδιας της φύσης των ασθενειών, έχουν να «ανταγωνιστούν» και με την κρατική αναλγησία. Όπως αναφέρει ο κ. Αναγνωστόπουλος, οι συνθήκες που επικρατούν στην κλινική και οι οποίες απορρέουν από τη μείωση των κρατικών κονδυλίων αλλά και από την έλλειψη πολιτικής και σχεδίου ενημέρωσης και δημιουργίας δικτύου για τη δωρεά αιμοποιητικών κυττάρων και ομφάλιου αίματος, έχουν δυσχεράνει κατά το μέγιστο το έργο της Στοργής, με αντίκτυπο στην ζωή των ίδιων των ασθενών.