Τα Ολύμπια Νέα

Απόψεις

Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια… 8 Δεκεμβρίου 2014

960040_594827007214197_1889005814_n

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη γιορτή του ελληνικού αθλητισμού, η οποία θα πραγματοποιηθεί εφέτος τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 19:00 στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας. Στη διάρκειά της, θα ανακηρυχθούν οι κορυφαίοι αθλητές, αθλήτριες, προπονητές, ομάδες και αθλητές-αθλήτριες με αναπηρία, όπως αυτοί προέκυψαν μετά από ψηφοφορία μεταξύ των επαγγελματιών αθλητικών δημοσιογράφων-μελών του ΠΣΑΤ. Στη λαμπρή αυτή εκδήλωση, που διοργανώνεται εφέτος για 61η χρονιά θα είναι παρούσα και η πρωταθλήτρια κωπηλασίας του Ναυτικού Ομίλου Κατερίνης Κατερίνα Νικολαΐδου καθώς οι 481 αθλητικοί συντάκτες που ψήφισαν, ανέδειξαν την Κατερινιώτισσα πρωταθλήτρια μέσα στην πρώτη τριάδα των κορυφαίων αθλητριών του 2014. Η Νικολαΐδου διεκδικεί με αξιώσεις να ανακηρυχτεί όπως και πέρσι «κορυφαία αθλήτρια της χρονιάς» καθώς είναι χρυσή πρωταθλήτρια Ευρώπης, αργυρή πρωταθλήτρια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων και στο Παγκόσμιο κύπελλο. Είμαι απολύτως σίγουρος σε σημείο μάλιστα να βάλω στοίχημα ότι η Κατερινιώτισα Κατερίνα θα ψηφιστεί, από τους συναδέλφους, πρώτη και παμψηφεί.

Το X.K. Ελατοχωρίου είναι πάντα έτοιμο να φιλοξενήσει και να προσφέρει τις πίστες του στους χιλιάδες λάτρεις του χιονιού. Η πρόσβαση στο χιονοδρομικό είναι πάντοτε άνετη και ασφαλής. Η μαγευτική χειμωνιάτικη φύση των Πιερίων προσκαλεί και προκαλεί με την ομορφιά της τον κάθε επισκέπτη. Μόνο στις πίστες του X.K. Ελατοχωρίου οι σκιέρ έχουν την μοναδική εμπειρία να κάνουν σκι μαζί με τις Πιερίδες Μούσες απέναντι από τους θεούς του Ολύμπου. Τα παραπάνω διαφημίζει στην ιστοσελίδα του του ΧΚΕ. Κι όλα θα ήταν καλά αν είχαμε κανένα συμβόλαιο με το Θεό, που να μας διαβεβαίωνε ότι θα χιονίσει τις μέρες των εορτών, ώστε να καρπωθούμε άπαντες τα οφέλη της έλευσης επισκεπτών στον τόπο μας και τον χειμώνα. Δυστυχώς όμως δεν έχουμε και δεν γίνεται να έχουμε. Γίνεται όμως να έχουμε πέντε δέκα κανονάκια παραγωγής τεχνητού χιονιού, όπως όλες οι σοβαρές πίστες σκι στο χιόνι του κόσμου. Κι ας μην είναι κρατικό το χιονοδρομικό μας.  


Διαπίστωσα με λύπη, με αφορμή την δολοφονία του Μένη Κουμανταρέα, πόσο λίγοι εκ των συνδαιτυμόνων μου τον ήξεραν. Βέβαια σήμερα αύριο κανένα γνωστό τσάνελε θα προβάλλει την ταινία του Βούλγαρη «Η φανέλα με το εννιά», που οπτικοποιεί το ομώνυμο μυθιστόρημα του Κουμανταρέα. Για την ιστορία πάντως αναφέρω ότι υπήρξε συνεργάτης του «Ταχυδρόμου» από το 1961, το ΄62 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων «Τα μηχανάκια» και ακολούθησαν «Το Αρμένισμα», «ο Φέξης» και πολλά άλλα. Τα έργα του μεταφράστηκαν στα αγγλικά, στα γαλλικά και στα γερμανικά. Κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας οδηγήθηκε τρεις φορές σε δίκη για το διήγημα του «Το Αρμένισμα». Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής του Σταύρου Ξαρχάκου.


Οποιαδήποτε εκμετάλλευση της ζωής του Νίκου Ρωμανού, ιδιαίτερα από τον πατέρα του, είναι ηθικά απαράδεκτη. Η απεργία πείνας ή δίψας είναι τρόπος διαμαρτυρίας όμως όλοι οφείλουν να ζητήσουν από το νεαρό Ρωμανό να σταματήσει. Η προσπάθειά του έφερε αποτελέσματα, ενώ φαίνεται ότι η πρόσβαση στην εκπαίδευση για όλους τους φυλακισμένους θα βελτιωθεί. Ας του ζητήσουν λοιπόν οι ταγοί να σταματήσει, δεν είμαστε δα και στη Βόρεια Ιρλανδία του Robert Gerard «Bobby» Sands.