Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Δικαιοσύνη για λίγους και… «έχοντες»!

Σύσσωμος ο δικηγορικός κόσμος αντίθετος με το νομοσχέδιο που αφορά τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

3e81cab1020d6abbc6bd5d3d8bef66d2_L

Για Κώδικά Πολιτικής Δικονομίας που είναι ραμμένος και κομμένος στα μέτρα των δανειστών (τραπεζών), κάνει λόγο ο Δικηγορικός Σύλλογος Κατερίνης, αντιδρώντας στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο, αφού όπως τονίζει θα αλλάξει ακόμη και τη διεξαγωγή της δίκης με τον τρόπο που γνωρίζουμε μιας και δεν προβλέπει… εξέταση μαρτύρων!

Δημοψήφισμα διενεργήθηκε χθες από το δικηγορικό σύλλογο Κατερίνης με θέμα το νομοσχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που ψηφίζεται στη βουλή στις 9 Δεκεμβρίου, όπως ενημέρωσε ο Πρόεδρος του συλλόγου, κ. Μπρουσκέλης.

Την απόφαση για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος έλαβε η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, (κατ΄ εφαρμογήν του άρθρου 138 του Κώδικα Δικηγόρων). Το περιεχόμενο του επίμαχου νομοσχεδίου έχει προκαλέσει όχι μόνο την αντίδραση του δικηγορικού κόσμου, αλλά και του δικαστικού σώματος.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες τα μέλη του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης, ενημέρωσαν για τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και επικέντρωσαν στις επιπτώσεις τους στην απονομή δικαιοσύνης.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Χαράλαμπος Μπρουσκέλης υποστήριξε πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο (στη μορφή που επιχειρεί να το εισάγει προς ψήφιση η κυβέρνηση) θίγει τα δικαιώματα των πολιτών. Ο «αντίλογος» του Δικηγορικού Συλλόγου δεν οφείλεται, είπε σε διεκδίκηση επαγγελματικών συμφερόντων ούτε έχει συντεχνιακό έρισμα αντιθέτως είναι σοβαρός, αιτιολογημένος και βάσιμος. «Ο κώδικας Πολιτικής Δικονομίας αποτελεί ένα από τα πλέον βασικά νομοθετήματα της χώρας που ρυθμίζει την οργάνωση και την απονομή της δικαιοσύνης. Οπότε η προτεινόμενη τροποποίησή του, αφορά τον κάθε πολίτη και συνεπάγεται επιπτώσεις στην άσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του», τόνισε ο κ. Μπρουσκέλης, υπογραμμίζοντας πως η νομική κοινότητα κατέθεσε συγκεκριμένες παρατηρήσεις. «Όλος ο νομικός κόσμος αντιτίθενται στο νομοσχέδιο υπό τη μορφή που το κατέθεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναλύοντας τις αλλαγές που αφορούν την τακτική διαδικασία της δίκης, από την ημέρα που κατατίθεται η αγωγή μέχρι την ημέρα έκδοσης της απόφασης, επισήμανε πως αυτές θα δημιουργήσουν μια οχληρή κατάσταση σύγχυσης, εκνευρισμού και ταλαιπωρίας τόσο για τους πολίτες όσο και για τους δικηγόρους. Οι επιχειρούμενες μεταρρυθμίσεις τόνισε, όχι μόνο δεν επιτυγχάνουν τον στόχο της ταχύτητας, αλλά την επιβραδύνουν και καθιστούν την πρόσβαση στα δικαστήρια ιδιαίτερα δαπανηρή για τον πολίτη, με αποτέλεσμα η δικαιοσύνη να χάνει την έννοια του αγαθού, να φαλκιδεύεται και να είναι απρόσιτη. Μάλιστα, όπως συμπλήρωσε, θα αλλάξει η διεξαγωγή της δίκης με τον τρόπο που γνωρίζουμε, αφού δε θα εξετάζεται μάρτυρας απο τον δικαστή και τον συνήγορο, με αποτέλεσμα να χάνονται τα χαρακτηριστικά της αμεσότητας και δημοσιότητας από την διαδικασία και να δημιουργείται σύγχυση.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου αναφέρθηκε και στο σημαντικό θέμα των πλειστηριασμών υποστηρίζοντας ότι με τις επιχειρούμενες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ευνοούνται αποκλειστικά οι δανειστές (δηλαδή οι τράπεζες), σε βάρος των δικαιωμάτων των πολιτών, της κοινωνίας και του Δημοσίου.

Τέλος, σημείωσε ότι οι Δικηγόροι, τάσσονται κατά της προσωπικής κράτησης των εμπόρων. «Οδηγούμαστε σε μεσαίωνα, αφού προτείνεται η επαναφορά της προσωπικής κράτησης και κατά εμπόρων για εμπορικές απαιτήσεις, τη στιγμή που οι φυλακές της χώρας ασφυκτιούν από ποινικούς κρατουμένους και εκθέτουν τη χώρα διεθνώς για την έλλειψη υποδομών κράτησης», κατέληξε ο κ. Μπρουσκέλης
Ο.Ε.