Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Όχι σε νέα μέτρα και περικοπές

Απεργιακές συγκεντρώσεις στην Κατερίνη

e185e1080e7c10ccb6fdd59fe9d088a3_L

Με δύο απεργιακές συγκεντρώσεις (μια του Εργατικού Κέντρου και μια του ΠΑΜΕ) κορυφώθηκαν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα χθες στην Κατερίνη.

Λίγο μετά τις 10 το πρωί, αρκετοί ήταν εκείνοι που συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κεντρο Κατερίνης, για να καταγγείλουν «την αντεργατική, αντικοινωνική και αδιέξοδη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και των τροϊκανών.» Στους διαδηλωτές, μίλησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, χαρακτηρίζοντας «βάρβαρη» την επίθεση της κυβέρνησης και της τρόικας σε σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και της κοινωνίας. Όπως ανέφερε ο κ. Κοτρώνης, «αφού επί μια πενταετία μείωσαν τους μισθούς και τις συντάξεις μας σε επίπεδα πείνας, κατάργησαν τις συλλογικές μας συμβάσεις, μετέτρεψαν το εργατικό δίκαιο σε εργοδοτικό δίκαιο, διέλυσαν την αγορά εργασίας με τις απολύσεις, τη γενίκευση της εκ περιτροπής εργασίας, της μερικής απασχόλησης, της μαύρης και ανασφάλιστης δουλειάς, κατάργησαν την Κυριακή – Αργία, διέλυσαν την παιδεία την υγεία τα ασφαλιστικά μας ταμεία και την ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη, ξεπούλησαν τις ΔΕΚΟ και τη Δημόσια περιουσία τώρα με πρόσχημα την “ολοκλήρωση του Μνημονίου”, δίνουν το τελειωτικό χτύπημα και στα τελευταία μας εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.”

Σε ψήφισμά τους οι συγκεντρωμένοι, έκαναν σαφές για μια ακόμα φορά ότι διεκδικούν και απαιτούν μεταξύ άλλων, την κατάργηση όλων των αντεργατικών μνημονιακών νόμων, την παναφορά του Εργατικού Δικαίου και των Συλλογικών συμβάσεων εργασίας για αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας, τον φραγμό στις απολύσεις και στη σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας με εξευτελιστικούς όρους, καθώς και ουσιαστικά μέτρα για την ανακούφιση των ανέργων Παράλληλα, ζήτησαν τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας και προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. «Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, ολόκληρη την κοινωνία σε μαζική συστράτευση», ανέφερε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, εκφράζοντας την πεποίθηση πως «όλοι μαζί μπορούμε με τη μαζική μας συμμετοχή στον αγώνα να τους αναγκάσουμε να τα πάρουν πίσω, πριν μας εξοντώσουν οριστικά.»

Συγκέντρωση ΠΑΜΕ

Σε ξεχωριστή απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας, μέλη και φίλοι του ΠΑΜΕ, ξεκαθάρισαν ότι η αντίσταση και ο αγώνας τους θα συνεχιστεί μέχρι την τελική νίκη και την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών και της εξουσίας των μονοπωλίων. Αγώνας, μέχρι να οικοδομήσομε μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Μιας κοινωνίας που θα έχουν όλοι δουλειά, σπίτι, δικαιώματα, δωρεάν Υγεία και Παιδεία, δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο και στις διακοπές. Μιας κοινωνίας χωρίς αγωνία για το αύριο που ξημερώνει», ανέφερε στην ομιλία του το μέλος του ΠΑΜΕ κ. Κλιγκόπουλος, διαβεβαιώνοντας πως το ΠΑΜΕ θα δώσει στον αγώνα αυτόν, όλες τις δυνάμεις του.

Αναφερόμενος στους «απόντες του σημερινού μεγαλειώδους αγώνα» της εργατικής τάξης, ανέφερε πως «έχουμε να πούμε πως και με τη δική τους συμμετοχή θα ήταν πιο εύκολη η ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, θα ήταν πιο εύκολη η ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Όποιος λυπάται το καρφί χάνει και το πέταλο. Όποιος σήμερα σκέφτεται μη χάσει το μεροκάματο, γίνεται συνεργός στην κόλαση που δημιουργούν για το μέλλον των παιδιών μας. Πρέπει να ξεπεραστεί η αδιαφορία, ο φόβος της απόλυσης, η τρομοκρατία της εργοδοσίας. Να καταλάβουν όλοι πως η γροθιά της εργατικής τάξης μπορεί να σαρώσει τις απειλές και την εργοδοτική αυθαιρεσία», κατέληξε