Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Το κυνοκομείο δεν είναι «γκέτο»

Tρεις μήνες εκτός λειτουργίας συμπληρώνει το κυνοκομείο του δήμου Κατερίνης

87bd8145a112c7de6269cf3330a295ff_M

Στην πλήρη εναρμόνιση με τα όσα προβλέπει η νομοθεσία (αλλά και η επιστήμη) για τα αδέσποτα ζώα, προχωρά ο Δήμος Κατερίνης, ξεκινώντας πρώτα από όλα από το κυνοκομείο Κατερίνης. Ένα κυνοκομείο που μπορεί να «κατατάσσεται» στα καλύτερα της χώρας, όμως λειτουργούσε σαν «γκέτο» αδέσποτων. Σήμερα αυτό αλλάζει, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, κ Βαϊνά.

Μέσα στις επόμενες 15 ημέρες αναμένεται να εξασφαλιστεί η άδεια επαναλειτουργίας του κυνοκομείου Κατερίνης από την Κτηνιατρική Υπηρεσία του νομού. Το κυνοκομείο «έπαψε» να λειτουργεί, όταν του αφαιρέθηκε οριστικά η άδεια μετά από καταγγελίες τον περασμένο Αύγουστο.

Αιτία για την αφαίρεση της άδειας ήταν ότι στο χώρο φιλοξενούνται περισσότερα, από όσα θα έπρεπε, σκυλιά. Τρεις μήνες μετά, στο κυνοκομείο φιλοξενούνται περισσότερα από 90 σκυλιά, ενώ ο δήμος μέχρι πρότινος συνεργαζόταν με μια συμβεβλημένη κτηνίατρο, και έναν δεύτερο που προσφέρει τις υπηρεσίες του εθελοντικά. Η απασχόληση των δύο κτηνιάτρων επιτρέπει (σύμφωνα το νόμο) την φιλοξενία έως και 80 ζώων. Παρόλα αυτά στόχος των υπευθύνων, είναι ο αριθμός των φιλοξενούμενων ζώων να μειωθεί στο ελάχιστο. Αυτό θα επιτευχθεί με την επιστροφή κάποιων ζώων που σήμερα είναι στο κυνοκομείο, στο αστικό περιβάλλον από όπου περισυνελέγησαν. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τους ειδικούς, αναμένεται να ωφελήσει πρώτα τα ζώα (που σήμερα είναι έγκλειστα), όσο και το δήμο, καθώς θα μειώσει σημαντικά τα έξοδα λειτουργίας του κυνοκομείου και θα αυξήσει τις δαπάνες φροντίδας για τα ζώα που είναι στους δρόμους.

Διαδικασίες «αποσυλοποίησης» των ζώων

Αυτό το διάστημα, η αρμόδια υπηρεσία του δήμου βρίσκεται σε συνεργασία με έναν εθελοντή εκπαιδευτή σκύλων ο οποίος προετοιμάζει τα ζώα για την «ομαλή ένταξή τους στο φυσικό αστικό περιβάλλον». Επιπλέον, όλα τα ζώα που θα αφήνονται ελεύθερα, θα εξετάζονται πρώτα για λεϊσμανίαση. Ήδη στο δήμο Κατερίνης έχουν εξεταστεί 35 σκυλιά από τα οποία ένα βρέθηκε θετικό στην εξέταση, ενώ δυο αποτελούν ύποπτες περιπτώσεις. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο κ. Βαϊνάς, η διαδικασία είναι ιδιαίτερη δαπανηρή και μπορεί να φτάσει τα 150 ευρώ για κάθε ζώο. Ο δήμος έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην εξέταση όλων των ζώων, διασφαλίζοντας τόσο την υγεία των σκυλιών όσο και των πολιτών. Πριν από την «επανένταξή» των ζώων, πρόκειται να τοποθετηθούν ταϊστρες και ποτίστρες αρχικά σε πέντε σημεία της πόλης και σταδιακά σε ακόμη τρία, ώστε να σιτίζονται τα αδέσποτα ζώα.

Με τη συνεργασία και τη συμβολή όλων

Σύμφωνα με τον Δ. Βαϊνά είναι σημαντικό όλοι οι πολίτες να συμβάλλουν στην προσπάθεια, είτε υιοθετώντας κάποιο ζώο εφόσον μπορούν, αλλά κυρίως μη εγκαταλείποντας τα κατοικίδιά τους, κάτι που παρατηρείται ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό και αποτελεί την κύρια αιτία αύξησης του φαινομένου. Στο σημείο αυτό αναφέρει πως πολλές είναι οι περιπτώσεις κτηνοτρόφων που εγκαταλείπουν κουτάβια. Για αυτόν το λόγο είναι απαραίτητο, σε συνεργασία με την κτηνιατρική υπηρεσία να υπάρξει ένας τρόπος ελέγχου της κατάστασης. Επίσης, ο ίδιος χαρακτηρίζει «απαραίτητη» τη συνεργασία με τις ζωοφιλικές οργανώσεις αρκεί αυτή «να μη γίνεται καταγγελτικά», καθώς ο στόχος και από την πλευρά του δήμου είναι ένας και κοινός, η προστασία των ζώων.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στο τεχνικό πρόγραμμα που ψήφισε το δημοτικό συμβούλιο Κατερίνης, σε περασμένη συνεδρίασή του, προβλέπεται δαπάνη 142.000 ευρώ για τη λειτουργία, συντήρηση και φύλαξη του κυνοκομείου, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ζώων και τη σίτισή τους.
Ολυμπία Ευαγγέλου