Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ Ε.Π.Μ.ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Με περισσή συγκίνηση και έντονο πατριωτικό ενθουσιασμό οι Αρτινοί καταχειροκρότησαν και επιβράβευσαν την Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης για το αφιέρωμα των 200 χρόνων από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας που παρουσιάσθηκε το Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014 και το απόλαυσαν στην αίθουσα ΔΙΩΝΗ της Άρτας.

DSC01629

Η εκδήλωση οργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άρτας <<Μακρυγιάννης>>, υποστηρίχθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και ήταν αφιερωμένη στον καταγόμενο από το Κομπότι Άρτας πρωτεργάτη και ενός από τους τρεις ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας, Νικόλαο Σκουφά.

Υποδεχόμενη τη διοίκηση της Ε.Π.Μ.Κατερίνης και τους συντελεστές του αφιερώματος χορωδούς, μουσικούς, αφηγητές, σολίστες και το μαέστρο Ευθύμιο Μαυρίδη, η πρόεδρος του <<Μακρυγιάννη>> Δήμητρα Αξιώτη είπε: << Η αναδρομή στην ιστορία είναι χρέος μας γιατί η ιστορία δεν είναι φορτίο για τη μνήμη αλλά φώτιση για τη ψυχή, παράδειγμα και έμπνευση για όλους μας και κυρίως για τους νέους. Οι λαοί που δεν γνωρίζουν την ιστορία τους δεν έχουν μέλλον. Η σημασία της γνώσης της είναι πολύ πιο σημαντική σήμερα στη δύσκολη και παράξενη εποχή που ζούμε. Πρόσωπα σαν τον Σκουφά, τον Τσακάλωφ και τον Ξάνθο αποτελούν φωτεινά παραδείγματα που μπορούν να μας εμπνεύσουν και να μας καθοδηγούν.>>

Στην αντιφώνηση του ο πρόεδρος της Ε.Π.Μ.Κατερίνης Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, τόνισε: << Εμείς κάναμε αλλά και συνεχίζουμε να πράττουμε το χρέος μας προς την πατρίδα. Με την αποδοχή και επιβράβευση του αφιερώματος νοιώθουμε τεράστια ικανοποίηση. Είμαστε εδώ στην πατρίδα του ιδρυτή και πρωτεργάτη Νικολάου Σκουφά ως επισκέπτες-προσκυνητές, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις του αξιόλογου από κάθε πλευρά συλλόγου σας. Για εμάς τούτη η χρονιά έχει δύο σημαντικές επετείους. Τη συμπλήρωση διακοσίων χρόνων από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας και τα εξήντα χρόνια δημιουργικής πορείας και προσφοράς στης Ε.Π.Μ. Κατερίνης στον Ελληνικό και παγκόσμιο πολιτισμό. Θεωρώ ότι ξεκινήσαμε και θα συνεχίσουμε μια άριστη και παραγωγική συνεργασία.>>

DSC01689

Την αποστολή της Εστίας που αποτελείτο από εξήντα χορωδούς, δεκατετραμελή ορχήστρα, τους σολίστες Μαρία Δραγασιά και Γεώργιο Ψωμιάδη, τους αφηγητές ποιημάτων και ιστορικών κειμένων Αρχιμανδρίτη Ιωακείμ Οικονομίκο και Περικλή Χατζηγιάννη καθώς και το μαέστρο Ευθύμιο Μαυρίδη, συνόδευαν εκτός από τον πρόεδρο της Ε.Π.Μ. Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη, τα μέλη της διοίκησης Αναστάσιος Πολυχρονίδης γενικός γραμματέας, Αντώνιος Μπίντας έφορος χορωδίας και το διοικητικό μέλος Ειρήνη Βενετσάνου.

Αξίζει να επισημανθεί και η συμβολή του ιστορικού και εθνολόγου Θεόδωρου Ζαπουνίδη στην συγγραφή των κειμένων.

Με την παρουσίαση της εκδήλωσης για τα 200 χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας στην Αρτινή πρωτεύουσα, ολοκληρώθηκε ο κύκλος του αφιερώματος που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2014 στην Παλαιά Βουλή των Αθηνών και με περιοδείες στο Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο συνέδριο της Εταιρείας Ελλήνων Ευεργετών στη Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης, στο Βουλευτικό του Ναυπλίου και στα <<ελευθέρια>> της Κατερίνης, ολοκλήρωσε την ανατεθείσα από τον πρόεδρο της Επιτροπής Εσωτερικών Θεμάτων και Βιβλιοθήκης του Ελληνικού Κοινοβουλίου Βουλευτή Πιερίας Κωνσταντίνου Κουκοδήμου υλοποίηση του όλου εγχειρήματος.

Το αφιέρωμα υποστηρίχθηκε από τον πρόεδρο του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου Διονύση Πασχάλη, από το Δήμο Κατερίνης και από όλους τους συντελεστές.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου Άρτας <<Μακρυγιάννης>> με επικεφαλής την πρόεδρο Δήμητρα Αξιώτη υποδέχθηκαν με ζέση τους Πιεριείς, παράσχοντας καθετί που συνέβαλε στην ευχάριστη διαμονή στην όμορφη και ιστορική πόλη της Ηπείρου. Το πέτυχαν απόλυτα, γεγονός που σχολιάσθηκε ευμενέστατα από όλους τους συντελεστές και τους συνοδούς, εγκαινιάζοντας παράλληλα ένα ευρύ κύκλο συνεργασίας μεταξύ των δύο πολιτιστικών φορέων.

P1140226

Την εκδήλωση παρουσίασε το μέλος του Δ.Σ. Βανέσσα Πανταζή, ενώ η Εκπαιδευτικός και διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου Δώρα Χουλιάρα ανέπτυξε το θέμα << ο πατριώτης και ιδρυτής της Φιλικής Εταιρείας Νικόλαος Σκουφάς >>.

Στο τέλος της παρουσίασης του αφιερώματος η Ε.Π.Μ.Κατερίνης απένειμε δια χειρός του Αρχιμανδρίτη Ιωακείμ Οικονομίκου σειρά εκδόσεων από τα επιστημονικά συνέδρια και εστιακά σύμμεικτα στον Μητροπολίτη Άρτας Ιγνάτιο. Ανάλογες απονομές πραγματοποίησαν οι κ. Μπίντας και Πολυχρονίδης καθώς και η κ. Βενετσάνου στον Αντιπεριφερειάρχη Άρτας Βασίλειο Ψαθά, στο Δήμαρχο Νικολάου Σκουφά Ευστάθιο Γιαννούλη και στην πρόεδρο του <<Μακρυγιάννη>> Δήμητρα Αξιώτη.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο διατελέσας τη διετία 1986-87 Νομάρχης Πιερίας και μετέπειτα Βουλευτής Άρτας και Υπουργός Θεόδωρος Κολιοπάνος, τον οποίο ο πρόεδρος της Ε.Π.Μ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης αφού ευχαρίστησε για τη συνεργασία και συμπαράσταση, του απένειμε σειρά των εκδόσεων της Εστίας.