Τα Ολύμπια Νέα

Γεύσεις

Ποιο είναι το καλύτερο ουίσκι του κόσμου;

Από την… Ιαπωνία προέρχεται το καλύτερο ουίσκι του κόσμου, σύμφωνα με έναν έγκυρο βρετανικό οδηγό ποτών που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα

018

Το «Yamazaki Single Malt Sherry Cask 2013» χαρακτηρίζεται «δυνατό, ξηρό, στρογγυλό σαν μπάλα του μπιλιάρδου» από τη Βίβλο του Ουίσκι, του Τζιμ Μάρεϊ, όπου καταγράφονται όλα τα ουίσκι που κυκλοφορούν στον πλανήτη.

Δύο αμερικάνικα μπέρμπον, τα «William Larue Weller» και «Sazerac Rye 18 Year Old» καταλαμβάνουν την δεύτερη και την τρίτη θέση του καταλόγου, αντίστοιχα, ενώ κανένα «αυθεντικό» σκωτσέζικο ουίσκι δεν περιλαμβάνεται στα δέκα πρώτα της κατάταξης.

 

Το πρώτο γιαπωνέζικο αποστακτήριο ουίσκι ιδρύθηκε στην περιοχή του Κιότο τη δεκαετία του 1920 με τη βοήθεια του Μασατάκα Τακετσούρου, ο οποίος είχε σπουδάσει στη Γλασκώβη και επέστρεψε στη χώρα του μαζί με την Σκωτσέζα σύζυγό του.

Στην εισαγωγή του οδηγού, ο Τζιμ Μάρεϊ τονίζει ότι οι ποτοποιίες θα πρέπει να σταματήσουν να επαναπαύονται στις δάφνες τους.

«Πού πήγαν τα σύνθετα ουίσκι; Πού είναι εκείνα τα μίγματα που προσέφεραν απίστευτα βαθιές γεύσεις;» διερωτάται, καλώντας τους παραγωγούς «να δείξουν λίγη ταπεινότητα και να επιστρέψουν στα βασικά, να καταλάβουν ότι κάτι τους λείπει».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο