Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Δήμος Δίου – Ολύμπου | ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΕΥΘΥΝΗΣ (Γ. Φαρμάκης ) : Τέλη άρδευσης, αιγιαλού και πεζοδρομίων. Οικόπεδα και…. στεφάνια.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΗΜΟΤΩΝ ΜΑΣ

gfarmase

Κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 30/10/2014 συζητήθηκαν και λήφθηκαν αποφάσεις σε θέματα που αφορούν κυρίως τους επαγγελματίες και τους αγρότες του Δήμου μας. Στα πλαίσια λοιπόν της ενημέρωσης των κατοίκων και των συνδημοτών μας ας μας επιτραπεί να προβούμε στις εξής επισημάνσεις.

1. ΤΕΛΗ ΑΙΓΙΑΛΟΥ και ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2015. Ευτυχώς που έστω και την τελευταία στιγμή ο κος Δήμαρχος κατάλαβε το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούσε η κατά πλειοψηφία απόφαση της οικονομικής επιτροπής ( καταψήφισαν οι σύμβουλοι της παράταξης μας) που προέβλεπε τις ίδιες τιμές με τις φετινές και την για αύξηση των τελών αιγιαλού και πεζοδρομίων μόνο στο Λιτόχωρο. Έτσι άλλαξε η προηγούμενη απόφαση και εισηγήθηκε στο ΔΣ την πτώση των τιμών για το 2015 σε όλα τα διαμερίσματα πλην Λιτοχώρου για το οποίο πρότεινε να μείνουν σταθερές οι περσινές τιμές. Πιστεύουμε ότι ήταν καταλυτική όλες τις προηγούμενες μέρες η αντίδραση των επαγγελματιών που οδήγησε σε αναδίπλωση την δημοτική αρχή. Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι από το 2011 και μετά ανατράπηκε καθεστώς πολλών ετών στον Ανατολικό Όλυμπο όπου τα τέλη έφταναν μέχρι 40 αλλά και 60 ευρώ σε κάποιες περιπτώσεις το τετραγωνικό μέτρο. Φτάσαμε λοιπόν σήμερα στο σημείο οι υψηλότερες πλέον τιμές να είναι 12 ευρώ/τμ, ενώ αυξήθηκαν εν μέρει και στο Λιτόχωρο προκείμενου να υπάρχει αίσθημα δικαιοσύνης σε όλους τους πολίτες, πάντα βέβαια σε συνάρτηση με το οικονομικό γίγνεσθαι κάθε περιοχής ( διάρκεια τουριστικής περιόδου, εσωτερικός τουρισμός, πληθυσμός μιας περιοχής, ξενοδοχειακές κλίνες κλπ). Αλλοίμονο δηλαδή εάν υπήρχε πλήρης ισοπέδωση και τα τέλη πεζοδρομίου πχ. στο Άγιο Σπυρίδωνα είχαν την ίδια τιμή με της Λεπτοκαρυάς. Τα οριζόντια μέτρα σε περιπτώσεις όπως αυτές (τέλη, φόροι κλπ ) είναι τελείως άδικα και οδηγούν σε μεγαλύτερες ανισότητες. Οι μειώσεις που πρότεινε ο κος Δήμαρχος – πλην Λιτοχώρου – αγγίζουν το σε κάποιες περιπτώσεις το 20% και αυτό μας βρήκε σύμφωνους. Απορρίφτηκε όμως η δική μας πρόταση για μείωση και στο Λιτόχωρο διότι έτσι θα έδειχνε ο Δήμος εμπράκτως την αγωνία του για μια σειρά επαγγελματιών που κανείς τους δεν ξέρει για πόσο ακόμη θα μπορούν να επιβιώνουν στο σημερινό δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.

2. ΤΕΛΗ ΑΡΔΕΥΣΗΣ. Δυστυχώς οι δύο παρατάξεις που συγκυβερνούν «είδαν» την σκληρή πραγματικότητα και αναγκάστηκαν όπως ομολόγησαν να προβούν σε νέες αυξήσεις προκειμένου να βγει ο προϋπολογισμός. Όλοι γνωρίζουμε ότι η λύση είναι η περιστολή των εξόδων με την κατασκευή και λειτουργία νέων ταμιευτήρων νερού και η εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής των ωρών ποτίσματος, με ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό του δικτύου άρδευσης. Ήδη από πρόπερσι λειτουργεί ο ταμιευτήρας της Βροντούς ενώ έχουν υποβληθεί εδώ και καιρό στο πρόγραμμα «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» προτάσεις για ακόμη δύο νέους ταμιευτήρες νερού στην Καρίτσα και στην Βροντού καθώς και πρόταση «Αντικατάστασης Αρδευτικών στην Δ.Ε Δίου», συνολικού προϋπολογισμού και των τριών έργων της τάξης των 1.844.000 ευρώ. Κατά την τοποθέτησή μας αναγνωρίσαμε και πιστεύουμε να έγινε σαφές πως το πρόβλημα της είσπραξης των τελών άρδευσης είναι μεγάλο και διαχρονικό. Μακάρι η νέα διοίκηση να μπορέσει να εισπράξει αυτή – όπως μας διαβεβαίωσε – τις παλιές απαιτήσεις προκειμένου να μην χρειαστεί να προβεί και σε νέες αυξήσεις του χρόνου τέτοιο καιρό.

3. ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΜΟΝΗΣ ΚΙΛΚΙΣΙΟΥ. Πλήρης αδιαφορία και υποβιβασμός του θέματος από την πλειοψηφία. Μετά τις εισηγήσεις της αντιπολίτευσης κανείς από την δημοτική αρχή δεν πήρε το λόγο προκειμένου να έχουμε μια πειστική απάντηση για το τι άλλαξε μέσα σε λίγους μήνες και είχαμε την πλήρη ανατροπή της πρώτης ομόφωνης απόφασης του ΔΣ. Δυστυχώς δε σε μια επίδειξη αντιδημοκρατικότητας δεν έδωσαν το λόγο και σε εκπρόσωπο των πολιτών της Λεπτοκαρυάς που έχουν προσφύγει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατά της νεότερης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου.

4. 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ. Εδώ το υφιστάμενο πρωτόκολλο στο Λιτόχωρο ( σφιχτό) κατά την κατάθεση στεφάνων πήγε περίπατο. Δεν έχουμε καμιά αντίρρηση στην κατάθεση εκ μέρους του Πολιτιστικού Ομίλου Λιτόχωρου και του συλλόγου των Τριτέκνων. Υπάρχουν όμως μια σειρά από σωματεία και συλλόγους όπως παράδειγμα το Σωματείο Οικοδόμων και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, με έντονη δράση στο Λιτόχωρο , τα οποία πιθανώς θα ήθελαν να καταθέσουν και αυτά. Και σε κάθε περίπτωση οποιοδήποτε νέο πρωτόκολλο καλό είναι να καταρτίζεται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και με βάση οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών και υπουργικές αποφάσεις. Μάλιστα όπως διαβεβαίωσε ο κος Δήμαρχος από την επόμενη φορά θα μπορούν να καταθέτουν όσοι πιθανώς θελήσουν. Ακόμη και εκπρόσωποι των κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή. Έχουμε την εντύπωση πως χωρίς λόγο άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου. Τέλος όσον αφορά την κίνηση εντυπωσιασμού να μην ανέβει η ηγεσία του Δήμου στην εξέδρα παραχωρώντας τις θέσεις τους σε συνταξιούχους δημότες, δίπλα στον κο Ταξίαρχο και τους Ιερείς του Λιτοχώρου, θα πούμε μόνο πως ήρθαν δεύτεροι. Τους πρόλαβε εδώ και καιρό ο Γκλέτσος !!!