Τα Ολύμπια Νέα

Αφιερώματα / Τοπικά Νέα

Τίνος είναι τα ευρώ;

Ξεπερνά τα 3.000.000 ευρώ η αποζημίωση σύμφωνα με την Πανδημοτική Επιτροπή Δίου Ολύμπου – Το Ελληνικό Κράτος απαλλοτρίωσε «διεκδικούμενη» έκταση στους πρόποδες του Ολύμπου (για την επέκταση του πεδίου βολής), κατέθεσε τα χρήματα στο Παρακαταθηκών και Δανείων, αλλά… ο ιδιοκτήτης «αναζητείται» μέσω της δικαστική οδού, αφού την έκταση (και την αποζημίωση) διεκδικεί και το Μοναστήρι

Στιγμιότυπο πλήρους οθόνης 24102014 13944 μμ

Το 2002 ξεκίνησε η απαλλοτρίωση έκτασης στην περιοχή Καναπίτσα του δήμου Δίου Ολύμπου που ολοκληρώθηκε το 2010. Η απαλλοτρίωση αφορά 1500 στρέμματα, έκταση που πήρε ο Ελληνικός Στρατός και στην οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 2008 η θερινή διαβίωση των Ευέλπιδων. Για τη συγκεκριμένη έκταση αποζημίωση  βρίσκεται ήδη στο ταμείο παρακαταθηκών.

«Ανυπόστατοι οι τίτλοι ιδιοκτησίας της Μονής»

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πανδημοτικής Επιτροπής Δίου Ολύμπου την έκταση διεκδικεί η Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου βασιζόμενη σε τρεις τίτλους ιδιοκτησίας. Ο τίτλος 172/1874 που αφορά 5.000 πήχεις έκτασης και ο τίτλος 178/1875 που αφορά 4.000 πήχεις έκτασης αναφέρονται ως προσωρινοί τίτλοι και είναι ασαφείς ως προς το περιεχόμενό τους, δηλαδή, ως προς την έκταση που καθορίζουν. Για τον τρίτο τίτλο 5/1890 που αφορά 20.200 στρέμματα στα οποία συγκεταλέγονται και τα 1.500 στρέμματα της απαλλοτρίωσης (που σύμφωνα όμως με τα τοπωνύμια ο τίτλος περικλείει ουσιαστικά πάνω από 70.000 στρέμματα) υπάρχουν οκτώ πορίσματα από κρατικές υπηρεσίες που δεν τον αναγνωρίζουν.

Αυτά αφορούν : 

 

-Τρία διοικητικά δικαστήρια (1922, 1923,1925)

 

-το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας

 

-το υποθηκοφυλακείο Κατερίνης

 

-το υπουργείο Γεωργίας (ύστερα από δύο επερωτήσεις βουλευτών του ΚΚΕ, κ. Καλαϊτζίδου και κ. Ζιώγα απάντησε ότι ο τίτλος 5/1890 δεν υπάρχει στα αρχεία)

 

-τέλος, και ύστερα από καταγγελία της Πανδημοτικής Επιτροπής το 2009 με εντολή του Αρείου Πάγου διενεργήθηκε έρευνα από τον αντιεισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης κ. Καμηλάρη, ο οποίος απεφάνθει πως ο τίτλος δεν υπάρχει σε κανένα αρχείο και πως η μετάφρασή του είναι ψευδής.

 

«Καμία αποζημίωση! Να μεταφερθεί το πεδίο βολής»

Από την πλευρά της η Μονή Αγίου Διονυσίου έχει άλλη θέση για το θέμα διευκρινίζοντας με επιστολή της πως η αποζημίωση σε καμία περίπτωση δεν είναι 3.000.000 ευρώ, όπως υποστηρίζει η Πανδημοτική Επιτροπή. Ειδικότερα, αναφέρει πως η αποζημίωση για την απαλλοτριωθείσα έκταση είναι 230.421,90 ευρώ και όχι 3.000.000, καθώς με τις αποφάσεις 1651/2011 του Εφετείου Θεσσαλονίκης και 684/2014 του Αρείου Πάγου καθορίσθηκε αμετάκλητα η οριστική τιμή μονάδος αποζημίωσης σε 15 λεπτά (!) του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ή αλλιώς 150 ευρώ το στρέμμα (1.536.146 x 0,15 = 230.421,90).

 

Για την απαλλοτριωθείσα έκταση μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμμία διεκδίκηση από τρίτους. Για αυτό και όλες οι δικαστικές και μη ενέργειες του Ελληνικού Δημοσίου έγιναν μόνο κατά της Ιεράς Μονής, αναφέρεται στη σχετική επιστολή.

 

Επισημαίνεται επίσης ότι η έκταση είναι στα όρια του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και σύμφωνα με την Δ/νση Δασών Πιερίας είναι δασική στο σύνολό της.

H Μονή είναι ο μόνος φορέας που επιδίωξε και δικαστικά να μην επεκταθεί περαιτέρω η έκταση που χρησιμοποιείται για στρατιωτικές ανάγκες. Κάτι, που ούτε αυτή κατάφερε, αφού το Ελληνικό Δημόσιο την απαλλοτρίωσε, ενώ παραμένει σταθερή στη θέση της για απομάκρυνση του Πεδίου Βολής, θέση με την οποία συμφωνούν (ή συμφωνούσαν μέχρι πρότινος) πολλοί φορείς της Πιερίας, αναγνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να συνυπάρξει ανάδειξη του Ολύμπου, όταν στους πρόποδές του υπάρχει (και επεκτείνεται) πεδίο βολής.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή της Μονής του Αγ. Διονυσίου «αν και σεβόμαστε στηρίζουμε και εκτιμούμε απόλυτα το έργο των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ταξιαρχίας Λιτοχώρου, θεωρούμε ότι μπορεί κάλλιστα να διαφυλαχθεί το μοναδικό πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον του Ολύμπου, χωρίς να παρεμποδισθεί το έργο του Στρατού, αφού το Πεδίο Βολής μπορεί να μεταφερθεί σε άλλη περιοχή.»

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος δεν έχει πάρει θέση στο θέμα καθώς, ο νέος Μητροπολίτης ενημερώνεται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.