Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Ανεξίτηλο σύμβολο ηρωϊσμού

Η Κατερίνη τίμησε την Επέτειο του «Όχι» – Με την καθιερωμένη παρέλαση στην οδό Ειρήνης, κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις της Εθνικής Επετείου του «Όχι», στην Κατερίνη.

9784f88fdc92bc182f7a656f763624cc_M

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τη Δοξολογία που εψάλη στον Ιερό Ναό της Θείας Αναλήψεως, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Γεωργίου και παρουσία εκπροσώπου της Βουλής, της Κυβέρνησης, βουλευτών, αιρετών της Αυτοδιοίκησης, αλλά και των στρατιωτικών αρχών του τόπου.

Αμέσως μετά, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο ηρώο της Ελευθερίας στην κεντρική Πλατεία της πόλης. Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, στεφάνι κατέθεσε ο βουλευτής Πιερίας Κωνσταντίνος Κουκοδήμος, ενώ την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης κ. Καρούντζος.

Οι εκδηλώσεις, κορυφώθηκαν με την μαθητική παρέλαση και την παρέλαση συλλόγων, ενώ πολύς ήταν ο κόσμος που την παρακολούθησε.

Στο μήνυμα της ημέρας, στάθηκαν με δηλώσεις τους οι επίσημοι, τονίζοντας ότι η ηρωική αντίσταση των Ελλήνων και το περήφανο «όχι» θα είναι πάντα επίκαιρο.

«Με πίστη στις ανθρώπινες αξίες για μια ακόμα φορά η ελληνική ψυχή δίνει τον υπέρτατο αγώνα για την Ελευθερία όπως ταιριάζει στο ήθος και στο πνεύμα των Ελλήνων», ανέφερε ο βουλευτής Γιώργος Κωνσταντόπουλος στο μήνυμά του, τονίζοντας πως καθημερινά σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής «δίνουμε μάχες για Νίκη που θα έρθει μέσα από τις μέχρι τώρα θυσίες του ελληνικού λαού…»

Στην ένδοξη ιστορία μας το «Όχι» του 1940 και οι αγώνες των Ελλήνων με ελάχιστα εφόδια, αψηφώντας τον ισχυρό αντίπαλο για να υπερασπιστούν αξίες και ιδανικά, κατέχει σημαντική θέση στο βάθρο της συλλογικής μας μνήμης ενώ αποτελεί ανεξίτηλο σύμβολο του ηρωισμού, της αυταπάρνησης και της φιλοπατρίας, ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, υπογραμμίζοντας πως «η λαμπρή αυτή σελίδα της ιστορία μας, μπορεί να μας δυναμώσει και να μας οδηγήσει σε σωστούς δρόμους, ανάπτυξης και προόδου και με αγάπη για την πατρίδα μας να δουλέψουμε συλλογικά για ένα καλύτερο αύριο.»

«Η ιστορία γράφεται μέσα από τους αγώνες που δίνουν οι λαοί», επισημαίνει σε μήνυμά του ο ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας, τονίζοντας πως η 28η Οκτώβρη του 1940 και το έπος της Αντίστασης αποτελούν την μεγαλύτερη απόδειξη της δύναμης που έχει ο λαός όταν οργανώνεται και παλεύει για τα δικαιώματά και για την ανεξαρτησία του.

«Κανένας εχθρός δεν είναι αρκετά δυνατός, καμία δυσκολία δεν είναι ανυπέρβλητη μπροστά στη λαϊκή θέληση που εκφράζεται με συλλογικό και οργανωμένο τρόπο», αναφέρει χαρακτηριστικά σε άλλο σημείο.