Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Τ.Ε Κ.Κ.Ε. ΠΙΕΡΙΑΣ | ΠΙΕΡΙΑ: ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ (26-10-1944)

Ομιλια για το γιορτασμο στις 26 του Οκτώβρη 2014 , 6.30 μ.μ. στην πλατεια Ελευθεριας

Στιγμιότυπο πλήρους οθόνης 25102014 115420 πμ

Σαν σήμερα, πριν από 70 χρόνια, στις 26 του Οκτωβρη του 1944, τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής συγκεντρωθηκαν στον σιδηροδρομικο σταθμο της Κατερίνης και αφού έβαλαν φωτια στο κτιριο του Σταθμού εφυγαν από την Ελλάδα . Η μισή Κατερίνη ήταν ήδη στα χέρια του Ελληνικού Λαϊκού απελευθερωτικού στρατού , του ΕΛΑΣ ,του ένοπλου τμηματος δηλαδή του ΕΑΜ , του Εθνικού Απελευθερωτικου Μετωπου.

Σ΄ αυτήν την πλατεία πριν από 70 χρόνια συγκεντρωθηκαν πάνω από 25.000 κάτοικοι της Πιερίας γιορταζοντας την απαλλαγη της περιοχής από τη ναζιστική κατοχή που κρατησε κοντά 4 χρόνια . Στις 29 του Οκτωβρη εγινε σ’ αυτήν την πλατεια ο επισημος γιορτασμος της απελευθερωσης.

Σε αναφορά της περιφερειακης οργάνωσης Κατερίνης του ΚΚΕ σημειωνεται ότι « ήταν συγκινητικο το θεαμα των βουνίσιων που περήφανοι περνούσαν με τους ήχους της μουσικής. Είναι ο λαός που δημιούργησε και άντρωσε το αντάρτικο και δίκαια περηφανεύεται για τη λευτεριά του».

Η αποχώρηση του γερμανικού στρατού από την περιοχή μας δεν έγινε μόνο κάτω από τη συνεχή προέλαση, κυρίως του Κόκκινου στρατού στην Ευρώπη, αλλά και κάτω από τα συνεχή ένοπλα χτυπήματα του ΕΛΑΣ και τις διαδηλώσεις του ΕΑΜ στην πόλη. Μόνο τους τελευταίους τέσσερις μήνες της κατοχής ο ΕΛΑΣ επιτέθηκε στο αεροδρόμιο στην Ανδρομάχη ενώ άλλες δύο φορές χτύπησε στρατωνισμούς των Γερμανών στο 1ο Δημοτικό Σχολείο και στην αποθήκη Παπακώστα. Παράλληλα ανατίναξε τη σιδηροδρομική γραμμή σε πολλά σημεία της παραλύοντας το μεταφορικό δίκτυο του κατοχικού στρατού.

κκ

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ

Πόσο κόστισε στην περιοχή η γερμανική κατοχή; Μόνο το χειμώνα του 1941-1942 υπερδιπλασιάστηκαν οι θάνατοι από την πείνα και τις αρρώστιες στην Κατερίνη. Λεηλατήθηκε ο παραγόμενος πλούτος της περιοχής, καταστράφηκαν υποδομές, κάηκαν χωριά και εκτελέστηκαν άνθρωποι, ως αντίποινα των αντιστασιακών πράξεων. Μόνο από τις πέντε ομαδικές εκτελέσεις, τέσσερις στο αεροδρόμιο και μία στο Σταθμό, έχασαν τη ζωή τους 80 άτομα ενώ πολλές ήταν οι ατομικές δολοφονίες και οι βασανισμοί κατοίκων από τα κατοχικά στρατεύματα και τους Έλληνες συνεργάτες τους- εθνικιστές.

Η ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Όμως, γιατί έγιναν όλα αυτά; Ποιες ήταν οι αιτίες; Ποιοι έχασαν και ποιοι βγήκαν πλουσιότεροι από τη γερμανική κατοχή; Είναι ερωτήματα που μπαίνουν ξανά και ξανά για να δείξουν τι κρύβεται κάτω από την επιφάνεια των γεγονότων και να εξοπλίσουν το λαό με απαντήσεις για το σήμερα. Προσεγγίζουμε τα ιστορικά γεγονότα για να τα ερμηνεύσουμε και, μέσα από την ερμηνεία τους, να δράσουμε. Όσο είναι αλήθεια ότι δεν προχωρά η κοινωνική αλλαγή, αν δεν ωριμάσει η γενικότερη κατάσταση, άλλο τόσο είναι αλήθεια ότι δεν αλλάζουν τα πράγματα, αν δεν δράσει ο εργαζόμενος άνθρωπος ως συλλογικό υποκείμενο . Και για να δράσει χρειάζεται η ιστορική γνώση. ΓΙΑΤΙ ΕΓΙΝΕ Ο Β΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ?

Τι ήταν λοιπόν αυτό που οδήγησε την ανθρωπότητα στο Β΄ παγκόσμιο πόλεμο , στα πενήντα εκατομμύρια νεκρών και τις τεράστιες καταστροφές; Ο «τρελός» και «κακός» Χίτλερ, όπως γράφουν ορισμένοι; Όχι.

Ο πόλεμος αυτός δεν ήταν αποτέλεσμα των αποφάσεων ενός προσώπου. Το ναζιστικό- εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα αναρριχήθηκε στην εξουσία με τη βοήθεια της σοσιαλδημοκρατίας και την αμέριστη συμπαράσταση και την ενίσχυση των Γερμανών βιομηχάνων, της γερμανικής άρχουσας τάξης. Ήταν η πολιτική απάντηση της ευρωπαικής πλουτοκρατίας , όχι μόνο της γερμανικής, στην οικονομική κρίση του καπιταλισμού. Στην Ουγγαρία , την Ισπανία, την Ιταλία, τη Ρουμανία, την Ελλάδα τα φασιστικα και φιλαφασιστικα καθεστώτα πηραν την εξουσία για να βοηθησουν το καπιταλιστικό σύστημα να ξεπερασει την κρίση του. Αυτή η προσπάθεια είχε και άλλους δυο στοχους

Το ξαναμοιρασμα του κόσμου ανάμεσα στα καπιταλιστικα κράτη και την επίθεση ενάντια στο πρώτο σοσιαλιστικο κράτος, τη Σοβιετικη Ένωση.

Η Ελλάδα ήταν μια από τις χώρες που υπεστη την επίθεση της Ιταλιας και αργότερα της Γερμανιας. Αναλογικα με το μεγεθος της , ήταν από τις χώρες που υπεστησαν τις μεγαλυτερες καταστροφες και λεηλασια.

Η ναζιστική Γερμανία , όπως και η σημερινη αστικοδημοκρατικη Γερμανία, είχε σχεδια για την Ελλάδα. Ήταν τα σχεδια που εγιναν για να εξυπηρετησουν το στόχο για «ζωτικο χώρο» του γερμανικού κεφαλαίου. Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Μπροστά σ’ αυτή την επίθεση ο ελληνικός λαός έχοντας ως εφοδιο τη νικη του επί της φασιστικής Ιταλιας , αφού συγκεντρωσε τις δυνάμεις του μετά την πεινα του 1941-42 , δημιούργησε τα δικά του δικτυα επικοινωνιας και μεταφορας προϊόντων, τις δικες του ανταλλαγες, τη δική του αλληλεγγύη. Δεν εμεινε όμως εκει. Πάνω σ’ αυτό το έδαφος «ανθισε» ο αντιστασιακος άνθρωπος, ο εργαζομενος που δεν αρκουνταν πλέον στη φιλανθρωπια που διαιωνιζε την άσχημη κατάστασή του, αλλά έβαζε το ζήτημα της δημιουργίας μιας άλλης κοινωνία , μιας άλλης εξουσίας.

Σ’αυτή τη χρονικη στιγμή το ΚΚΕ και η ΟΚΝΕ , μέσα στην πιο σκληρή παρανομία, πηραν την πρωτοβουλία να δημιουργησουν ένα αντιστασιακό κινημα ενάντια στην τριπλη φασιστική κατοχή της πατρίδας μας από τους Γερμανούς , Βούλγαρους και Ιταλούς.

Δημιουργησαν το ΕΑΜ και το ενοπλο σκελος του τον ΕΛΑΣ , την οργάνωση της αντιστασιακης νεολαιας , την ΕΠΟΝ, μαζί με άλλες προοδευτικες οργανώσεις. Τα μεγάλα αστικά κόμματα τοσκασαν στην Αιγυπτο μαζί με τον Βασιλια .

Ακόμη και το βρετανικο υπουργείο εξωτερικων σε εκθεση του αναφέρει και παραδεχεται: «Την ίδια στιγμή που τα συντηρητικα στοιχειά σπαταλουσαν το χρόνο τους στην αδρανεια , το ΕΑΜ τραβηξε μπροστά φτανοντα ς στο σημείο στο όποιο μπορεί να ισχυριστει κανεις πως είναι ο κυριος εκπροσωπος υης ελληνικής αντιστασης.»

Το ΚΚΕ έδωσε τα καλυτέρα παιδιά του στον αγώνα αυτό . Εδειξε στην πράξη ότι ο αγωνιζομενος ενωμενος λαός μπορεί να νικησει τους δυναστες του , τους εκμεταλλευτες του. Μέσα από το ΕΑΜ εχτισε μια άλλη κοινωνία στα βουνά και εδειξε για 5 μήνες στις πόλεις πως μπορεί ο λαός να πάρει τις τυχες στα χέρια του.

Καθιερωσε για πρώτη φορά την δημοτική γλωσσα , δόθηκε στις γυναικες το εκλογικο δικαίωμα και η δυνατότητα να συμμετέχουν ακόμη και στα λαϊκά δικαστηρια. Απελευθερωσε τις δημιουργικες δυνάμεις του λαού και την πολιτιστική δημιουργία.

Ο ΔΩΣΙΛΟΓΙΣΜΟΣΤΗΣ ΑΡΧΟΥΣΑΣ ΤΑΞΗΣ

Απέναντι στη στάση του λαϊκού ανθρώπου , του αγωνιζομενου Ελληνα ποια ήταν η στάση της ελληνικής άρχουσας τάξης , δηλαδή της ελληνικής πλουτοκρατίας? Αλλοι κρατουσαν δυνάμεις περιμενοντας να πέσει η ελεύθερη Ελλάδα σαν ωριμο φρουτο για να το καρπωθουν και αλλοι συνεργάστηκαν με τον κατακτητή, εβγαλαν χρήματα από τη συνεργασία αυτή και μαζεψαν περιουσιες , εκμεταλλευόμενοι την δυστυχία του ελληνικού λαού . Δεν τους βοηθησαν μόνο οι Γερμανοί κατακτητές. Είχαν βοηθους και συμπαραστατες τους μισθοφορους Έλληνες εθνικιστές, όπως τον Ελληνικό εθνικο Στρατό του Κισα-μπατζακ στην περιοχή μας.

Τον καιρό της κατοχής υπήρξαν Έλληνες δωσίλογοι- εθνικιστές που φορούσαν τη γερμανική στολή και συνεργάζονταν με τον κατακτητή. Και αυτό στο όνομα της πατρίδας και του έθνους. Γνωστό το μασκάρεμα. Το ίδιο μασκάρεμα επιχειρούν και σήμερα κάποιοι που θαυμάζουν το Χίτλερ , χαιρετουν φασιστικα και εμφανίζονται οπαδοι της αμερικανοκινητης δικτατοριας . Νομιζουν ότι ο ελληνικός λαός θα ξεχασει την ιστορία του και τα όσα έχει υποστεί από το φασισμό.

Ο αστικος τυπος εδινε εξετάσεις καλής συμπεριφορας στους κατακτητές. Η εφημερίδα «Καθημερινή» έγραφε στις 1/6/1941. : «Καλως συνεταγη ο νομος που τιμωρει με θανατο τους Έλληνες υπηκοους , όσους συμμετέχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις κατά των Γερμανών». Είναι η ίδια εφημερίδα που σήμερα κατηγορεί το ΠΑΜΕ ότι καταστρεφει την λεγομενη εθνικη οικονομια, δηλαδή την οικονομια της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, όταν πρωταγωνιστει στους απεργιακους αγώνες της εργατικής τάξης. Η ΤΑΞΙΚΗ ΠΑΛΗ

Πατριώτες και πατριωτισσες

Ας έρθουμε στο σήμερα. Ειπαμε πως πίσω από την σκληρή αντιπαράθεση με τον κατακτητή και τα ντοπια αφεντικα υπήρχε η ταξική παλη , δηλαδή ο αγώνας για το μοιρασμα του παραγομενου πλούτου ανάμεσα σ’ αυτούς που τον δημιουργουν και σ’ αυτούς που τον κλεβουν.

Νέα και νέε,

Αυτή την πάλη και την αντιπαράθεση που εσύ δεν γνώρισες, άλλα που ίσως έτυχε να ακούσεις φευγαλέα από κάποιο ηλικιωμένο, τη ζεις σήμερα με διαφορετικό τρόπο μέσα στο σπίτι σου, στο σχολειό, στη δουλειά σου (αν έχεις).

Είναι η ίδια αντιπαράθεση χιλιάδες χρόνια τώρα. Ο αγώνας για το μοίρασμα του παραγόμενου πλούτου. Τη ζεις μέσα από την έλλειψη δασκάλων και βιβλίων στο σχολειό, από την κακοπληρωμένη και ανασφάλιστη εργασία , από την έλλειψη προοπτικής για σένα και την οικογένεια σου, από την αδυναμία να

προστατέψεις την υγεία σου, να εξασφαλίσεις τη θέρμανση και το φαγητό σου πολλές φορές… Και όλα αυτά, όταν ο πλούτος τρέχει δίπλα σου άλλα τον καρπώνονται λίγοι.(+ 20% κέρδη για τις 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις το 2011).

Αυτή η αντιπαράθεση , σε άλλες συνθήκες, έγινε και τη δεκαετία του 1940. Ο καπιταλισμός όμως , μέσα από την καταστροφή, βγήκε από την κρίση. Τα λαϊκά στρώματα ήταν που πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος, ενώ οι πλουτοκράτες (και οι Έλληνες), ανεξάρτητα αν ήσαν με την πλευρά που έχασε η νίκησε, κερδοσκόπησαν πάνω στη δυστυχία. Μονά-ζυγά δικά τους….

Έτσι και σήμερα, ρίχνουν τα βάρη της κρίσης στους λαούς . Η ΒΙΑ

Εδώ λοιπόν βρίσκεται και η βια , στο μεδούλι του καπιταλισμού , στην τεραστια συσσώρευση πλούτου στα χέρια των λίγων από την εργασία και σε βάρος των πολλών, στην εκμετάλλευση του ανθρώπου από τον ανθρωπο. Όταν λοιπόν μας ρωτανε τα αστικά κόμματα υποκριτικά «αν καταδικαζουμε τη βια από όπου και αν προερχεται» ζητανε ουσιαστικά από τον αγωνιζόμενο λαό να μην απαντησει, και με τη δικη του αντι- βια, στη δική τους βια που είναι, εξ ορισμου και από την αρχη το βασικό στοιχειό της καπιταλιστικής κοινωνίας, ανεξάρτητα από την κοινοβουλευτική της μορφή.

Είναι η βια της εκμετάλλευσης των εργατων από τους κεφαλαιοκράτες, των αγροτών από τους εμπορους και τους βιομηχανους , των δανειζομενων από τις τράπεζες, με δυο λόγια των φτωχων λαϊκών στρωμάτων από τους πλουσιους και το αστικό κράτος. Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ

Τι προηγηθηκε όμως της δεκαετιας του 1940 ? Ειπαμε για την ανοδο στην πολιτική εξουσία των φασιστικων και φιλοφασιστικων κόμματων. Ειναι όμως χρησιμο να ξέρουμε τι χαρακτηρισρικα είχαν τα κόμματα αυτά , ποιος είναι ο πολιτικός λόγος και η πρακτική τους. Ποιοι τα βοηθησαν και τα ενισχυσαν?

Το ναζιστικο- εθνικιστικο κόμμα του Χίτλερ στη Γερμανία το ενισχυσαν οι Γερμανοί πλουτοκράτες.

Χρησιμοποιωντας τον λαϊκισμό και ένα ψεύτικο αντισυστημικο λόγο, κολακευοντας τις μαζες εστρεψε την οργη και την αγανακτηση μεγαλου μέρους του εξαθλιωμενου γερμανικού λαού ( εδώ πρέπει να πούμε ότι ποτέ δεν πηρε την απολυτη πλειοψηφία ακόμη και σε συνθήκες αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας) ενάντια σε εχθρους που κατασκευασε το ίδιο, δηλαδή τους κομμουνιστές , τους Σλάβους, τους Εβραιους, τους τσιγγανους, την αγωνιζομενη εργατική ταξη. Κατορθωσε με τη βια την προπαγανδα και την ρουσφετολογικη εξαγορα, χρησιμοποιωντας τα μέσα που του έδωσε απλοχερα η γερμανική πλουτοκρατία , να αθωωσει τον πραγματικό ένοχο, το εκμεταλλευτικο σύστημα του καπιταλισμού που υπήρχε στη Γερμανία. Εμφανιζονταν ως φιλάνθρωπο ενσωματώνοντας τους ανέργους για ένα κομμάτι ψωμί, όχι για να καταργήσει το καθεστώς της εκμετάλλευσης αλλά για να το διαιωνίσει και να το στηρίξει.

Έκανε λόγο για ανώτερη γερμανική φυλή , για γερμανικό αίμα στην οποία φυλή θα έπρεπε να υποταχτούν οι κατώτεροι λαοί.

Υποστήριζε ότι η γερμανική κοινωνία είναι ενιαία, όχι ταξική , αφού αυτό που την ενώνει, είναι το γερμανικό αίμα και η καταγωγή, άρα ήταν σαν έλεγε στο λαό «μην αγωνιζεσαι ενάντια στους εκμεταλλευτές σου που έχουν το ίδιο αίμα με σένα».

Ποια καλύτερη υπηρεσία θα μπορούσαν να προσφέρουν οι Γερμανοί εθνικιστές στην άρχουσα τάξη της Γερμανίας;

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΡΙΣΗ

Στην Ελλάδα ζούμε εδώ και μια εξαετία μια οξυμμένη κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ζούμε ένα εσωτερικό- ταξικό πόλεμο που γίνεται προσπάθεια να λήξει σε βάρος των λαικών στρωμάτων και της εργατικής τάξης. Στην κατάσταση αυτή απελπισμένοι άνθρωποι, χωρίς πολιτική εμπειρία περιμένουν το σωτήρα που θα τους σώσει. Εδώ ακριβώς κάνει την εμφάνιση του ο εθνικισμός και ο φασισμός, αφού πιο πριν είχε καλλιεργηθεί το έδαφος. Η ενοχοποίηση των μεταναστών και του συνδικαλιστικού κινήματος ξεκίνησε από τα αστικά κόμματα. «Θα ελευθερώσουμε το κέντρο της Αθήνας από τους μετανάστες» έλεγε ο κύριος Σαμαράς, «κλείνετε τα λιμάνια και διώχνετε τις επιχειρήσεις» «κανετε εξαλλοσύνες» επαναλαμβάνονταν από τον κύριο Παπανδρέου, τον κ. Τσιπρα μέχρι τη Χρυσή Αυγή.

«Χτυπάτε την εθνική οικονομία» ελεγαν. Οχι δεν υπάρχει καμιά «εθνική οικονομία». Όσο το σύστημα μαζεύει τον πλούτο σε λίγα χέρια και κρατάει στη ζωή τους πολλούς ίσα για να ζουν δουλεύοντας ως δούλοι, η οικονομία είναι οικονομία της άρχουσας τάξης, όχι εθνική.

Τα τελευταία χρόνια προβάλλεται και μια άλλη θεωρία από το αστικό πολιτικό σύστημα. Η θεωρία των δύο άκρων, της ταύτισης δηλαδή του κομμουνισμού με το φασισμό.

Η θεωρία αυτή είναι αέρας στα πανιά του φασισμού. Κρύβουν οι αστοί πολιτικοί ότι ο φασισμός είναι παιδί του δικού τους συστήματος, αφού διαφέρουν από αυτόν ως προς τα μέσα ενώ συμφωνούν στην καπιταλιστική οργάνωση της κοινωνίας.

Για παράδειγμα, πως αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι η ΖΗΜΕΝΣ που λάδωνε Έλληνες αστούς πολιτικούς και τα κόμματα τους για να εξυπηρετήσει την κερδοφορία της σε βάρος μας, ήταν κολόνα της γερμανικής οικονομίας, τόσο επί ναζιστικής Γερμανίας όσο και σήμερα επί Μέρκελ; Ποια καλύτερη απόδειξη υπάρχει από τη συνδετική αυτή ουσία, την καπιταλιστική επιχείρηση δηλαδή, που συνδέει το φασισμό με τον καπιταλισμό;

Φιλες και φιλοι,

Τη σημερινη μέρα δεν τη γιορταζουν στα ελληνικα σχολεία, δεν κάνουν παρελασεις και ομιλιες. Το αστικό πολιτικό σύστημα , όταν δεν αποσιωπά την επετειο της απελευθερωσης από το γερμανικό ζυγο , διαστρεβλωνει το νοημα της , υποβαθμίζει τη σημασια της .

Γιαυτο λοιπόν εμείς είμαστε υποχρεωμενοι να θυμιζουμε τα γεγονότα και να εμβαθυνουμε σ’ αυτά. Να δειξουμε ότι , όπως και τότε , οι Έλληνες εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα , η νεολαια μπορούν να σηκωσουν κεφαλι, να πιστεψουν στις δυνάμεις τους και να νικησουν τους συγχρονους εκμεταλλευτες και κατακτητές, ντόπιους και ξένους.

Να διωξουν τα συννεφα του πολεμου που μαζευονται ξανα απειλητικα πάνω από τα Βαλκανια.

Για να κτισουν τη δική τους ξεχωριστη κοινωνία, στην οποία ο εργαζομενος λαός θα μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια, σιγουρια και αισιοδοξια για το μελλον.

–ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ

–ΖΗΤΩ Η 26η ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944, ΜΕΡΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΖΙΣΤΙΚΟ ΖΥΓΟ

–ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΥ ΑΓΩΝΑ