Τα Ολύμπια Νέα

Αφιερώματα / Τοπικά Νέα

Αστέριος Κρίτογλου (Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας) | Και ΄γω εκπαιδευτικός είμαι

Ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μιλά στην «Π»

09457cd34a36dbb17fb8bdc61673d702_M

Ο Αστέριος Κρίτογλου, διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, καταθέτει την άποψή του, για τα πρωτοφανή γεγονότα που σημειώθηκαν τον τελευταίο καιρό στην υπηρεσία του. «Σας κάλεσα εδώ για μια κατάθεση ψυχής και για να δώσω μια απάντηση στον πόλεμο που δέχομαι», ήταν τα πρώτα λόγια του.

 

Ερ.: Τον πόλεμο αυτόν από που τον δέχεστε;

Απ.: Δε θα μπω σε αυτή τη λογική ειλικρινά. Δε θέλω να παρουσιάσω τον εαυτό ως τον αδικημένο της κοινωνίας. Είμαι 10 χρόνια διευθυντής εκπαίδευσης, δεν είμαι χθεσινό παιδάκι το οποίο ήρθε εδώ επειδή τον έβαλε ένας βουλευτής. Μπήκα στην εποχή της κρίσης και είναι η τρίτη μου θητεία. Ουσιαστικά το κάνω από μεράκι, ούτε οικονομικό όφελος έχω αλλά ούτε κάποιο άλλο. Έχω τρία παιδιά άνεργα, τα οποία είναι εκπαιδευτικοί, άνεργοι εκπαιδευτικοί και υπάρχουν ιδιωτικά σχολεία υπό την διεύθυνσή μου. Αν σας λέει κάτι αυτό στο πως αντιμετωπίζω αυτή τη στιγμή το λειτούργημά μου.

Θα μπω όμως στην ουσία. Δεν μου αρέσει η γκαιμπελική μέθοδος που χρησιμοποιούν ορισμένοι, ιδίως κάποιοι συνδικαλιστές.  Καταρχάς είδα το σχόλιο στην εφημερίδα σας, το σέβομαι και μάλιστα αυτό το τηρώ συνέχεια όταν βλέπω κάτι και όχι απαραίτητα επειδή δεν συμφωνώ, αλλά επειδή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα πλήρως, προσπαθώ να αποκατασταθεί όλη η αλήθεια.

 

Ερ.: Τι ακριβώς έγινε την Τρίτη στο γραφείο σας; 

Απ.: Όταν έχεις να διαχειριστείς 200 σχολικές μονάδες μέσα στην Πιερία, όταν έχεις να διαχειριστείς 2.000 εκπαιδευτικούς και 10.000 μαθητές και είσαι επικεφαλής όλων αυτών, προκύπτουν ανά πάσα στιγμή και προβλήματα και θέματα διαχείρισης προσωπικού. Εκεί όμως φαίνεται η ικανότητα διαχείρισης προσωπικού ενός διευθυντή εκπαίδευσης. Το επεισόδιο της Τρίτης ήταν κάτι απρόβλεπτο. Ενώ είχαμε στελεχώσει το συγκεκριμένο σχολείο, η δασκάλα πήρε άδεια επαπειλούμενης κυήσεως, άδεια που φυσικά δεν μπορούσαμε να αρνηθούμε. Αμέσως ενημερώθηκα και επιλήφθηκα του θέματος.

 

Αποφάσισα να το διαχειριστούμε με το υπάρχον προσωπικό. Αυτό το εξήγησα και στη συνάντηση με το σύλλογο την Παρασκευή, δηλαδή ότι Δευτέρα, Τρίτη θα υπάρχει δασκάλα. «Αφήστε με λίγο να διαχειριστώ το θέμα μέσω του υπηρεσιακού συμβουλίου και από ένα άλλο σχολείο, στο οποίο πλεονάζει μια δασκάλα, θα σας στείλω». Πράγματι η δασκάλα που ενημερώθηκε από την Παρασκευή, τη Δευτέρα πήρε την εντολή να πάει στο 16ο δημοτικό σχολείο, όμως δεν πήγε την Δευτέρα και την Τρίτη καθυστέρησε λίγο. Αναζητήσαμε κάποιον Κατερινιώτη που ν΄ ανήκει στο σύλλογο διδασκόντων Περίστασης ή Καλλιθέας ώστε να μην ταλαιπωρήσουμε κανέναν.

Τρίτη πρωί η εκπαιδευτικός είναι εδώ. Κι αφού πήραμε αρνητική απάντηση από Περίσταση και Καλλιθέα φεύγει κατευθείαν για το 16ο.

 

Εν τω μεταξύ, τη στιγμή που γίνονται αυτά, ανοίγει η πόρτα και μπαίνουν μέσα 30 άτομα. Μπροστά η πρόεδρος του συλλόγου και από πίσω γονείς. Μπαίνει μέσα ένας κουκουλοφόρος και ένας ακόμη και απείλησαν πως θα χειροδικήσουν, πριν προλάβουμε να πούμε τίποτα. Αυτό και μόνο δείχνει πως ήρθαν βαλτοί να κάνουν φασαρία. Ψύχραιμος εγώ λέω «σας παρακαλώ κ. Πρόεδρε». Οφείλω να αναγνωρίσω ότι επενέβησαν κάποιοι και τους συγκράτησαν. Τους ενημέρωσα οτι η δασκάλα είναι ήδη στο σχολείο, οπότε αποχώρησαν ήρεμα. Όταν το διαπίστωσαν και οι ίδιοι ζήτησαν συγγνώμη και μου έστειλαν λουλούδια, όλοι γονείς και η διευθύντρια. Αν ήταν άλλος στη θέση μου δεν θα έδινε εξηγήσεις. Θα έπαιρνε το 100 αλλά δεν το έκανα, παρόλο που πήρα το διευθυντή της αστυνομίας και όταν με ρώτησε αν θέλω να καταθέσω μήνυση του είπα όχι. Και έτσι έληξε το συμβάν.

 

Ερ.: Η ΔΟΕ σας κατηγορεί ότι στοχοποιείτε εκπαιδευτικούς με επαναλαμβανόμενες ΕΔΕ, τι απαντάτε;

Απ.: Πράγματι υπάρχουν δύο πολύ σοβαρές πειθαρχικές υποθέσεις στην Πιερία. Η πρώτη είχε να κάνει με την τότε πρόεδρο του ΣΕΠΕ και με έναν διευθυντή δημοτικού σχολείου που μάλωσαν. Πήγαν εκεί με την ομοσπονδία, είχαν μεταξύ τους κόντρες, ήρθαν σε φραστική αντιπαράθεση και αλληλομηνύθηκαν. Εγώ διέταξα ένορκη διοικητική εξέταση. Η ένορκη διοικητική εξέταση ήταν εις βάρος της τότε προέδρου. Η διένεξη δεν είναι μεταξύ εμού και της κυρίας, παρά το γεγονός ότι αυτή δεν σταμάτησε να με καταγγέλει και να λέει οτι δήθεν εγώ την κυνηγώ.