Τα Ολύμπια Νέα

Απόψεις / Τοπικά Νέα

Κλείνει ο ΧΥΤΑ της Κατερίνης – Ανοικτό το ενδεχόμενο τα σκουπίδια της Κατερίνης να έρθουν στο Λιτόχωρο

Σύμφωνα με αποκλειστικές δηλώσεις του προέδρου του ΦΟ.Δ.Σ.Α. Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλη Γεράνη – «Εξετάζονται λύσεις μεταφοράς των σκουπιδιών της Κατερίνης σε γειτονικούς ΧΥΤΑ, πιθανά στον ΧΥΤΑ της Κοζάνης χωρίς να αποκλείεται ο ΧΥΤΑ Λιτοχώρου» δήλωσε ο πρόεδρος – Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις

geranis

Απόλυτη επιβεβαίωση του ρεπορτάζ της 23ης Οκτωβρίου 2014 με τίτλο: «Τα σκουπίδια της Κατερίνης στο Λιτόχωρο;;;«, από τον πλέον αρμόδιο. Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρησης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας, κύριος Μιχάλης Γεράνης, δήλωσε αποκλειστικά στην ιστοσελίδα «Τα Ολύμπια Νέα» πως: «Εξετάζονται λύσεις μεταφοράς των σκουπιδιών της Κατερίνης σε γειτονικούς ΧΥΤΑ, πιθανά στον ΧΥΤΑ της Κοζάνης χωρίς να αποκλείεται ο ΧΥΤΑ Λιτοχώρου».

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η αναστολή λειτουργίας του ΧΥΤΑ της Κατερίνης μιας και ο κος Γεράνης δηλώνει: «…μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα αποφασίσουσε για πόσο καιρό (μέρες ή μήνες) μπορεί να λειτουργήσει ακόμα ο ΧΥΤΑ της Κατερίνης».

Η λειτουργία του νέου κυττάρου του ΧΥΤΑ Κατερίνης καθυστερεί, με αποτέλασμα να κρίνεται επιβεβλημένη η μεταφορά των σκουπιδιών σε γειτονικούς ΧΥΤΑ. «Στόχος μας είναι να μην διαταράξουμε τις τοπικές κοινωνίες» δήλωσε ο πρόεδρος του ΦΟ.Δ.Σ.Α..

Η κατάσταση στον ΧΥΤΑ του Λιτοχώρου

Μέσα από το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας «Τα Ολύμπια Νέα» προκύπτει πως το ενεργό κύτταρο του ΧΥΤΑ Λιτοχώρου έχει χρόνο ζωής περίπου 1,5 έτος ακόμα, τα έργα επέκτασης θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε αυτό το διάστημα. Ο 1,5 χρόνος βέβαια προκύπτει από τον όγκο των σκουπιδιών που σήμερα δέχεται ο ΧΥΤΑ Λιτοχώρου που καλύπτει τις ανάγκες του Δήμου Δίου – Ολύμπου. Εφιαλτικό είναι το σενάριο τα σκουπίδια της Κατερίνης να έρθουν στο Λιτόχωρο. Σε μια τέτοια περίπτωση, Ο χρόνος ζωής του ΧΥΤΑ Λιτοχώρου θα μειωθεί δραστικά και δεν θα προλάβει να λειτουργήσει το νέο κύτταρο της επέκτασης του ΧΥΤΑ που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2015, με την προϋπόθεση της χρηματοδότησης του έργου.

Ο ΧΥΤΑ Λιτοχώρου δεν έχει παραχωρηθεί στον ΦΟ.Δ.Σ.Α.

Παρόλο που βάσει της κείμενης νομοθεσίας, ο ΧΥΤΑ Λιτοχώρου έπρεπε να έχει ήδη παραχωρηθεί στο ΦΟ.Δ.Σ.Α. κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμα. Ο ΦΟ.Δ.Σ.Α. αναλαμβάνει όλα τα έξοδα ταφής, αλλά ο Δήμος θα πρέπει να πληρώνει ετήσιο τέλος ταφής, το οποίο αποφασίζεται από το Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ (περίπου 30€/τόνο) και αυτό θα πρέπει να μετακυλιστεί στα τέλη καθαριότητας και να επιβαρύνει τους δημότες. Μόλις ο ΦΟ.Δ.Σ.Α. αναλάβει τον ΧΥΤΑ θα έχει όλα τα έξοδα ταφής αλλά τα έξοδα συλλογής και μεταφοράς απορριμμάτων θα παραμείνουν στην αρμοδιότητα του Δήμου όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Από τα παραπάνω προκύπτει πως είναι διαχωρισμένη η ταφή, από τη συλλογή και μεταφορά των απορριμμάτων.

Στιγμιότυπο πλήρους οθόνης 23102014 103429 πμ

Για την ιστοσελίδα «Τα Ολύμπια Νέα | dionolympos.gr» και για τις εφημερίδες «ΠΟΛΙΤΕΙΑ» και «ΕΠΤΑ»
Γιάννης Παπαζαχαρίας