Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Τα σκουπίδια της Κατερίνης στο Λιτόχωρο;;;

Εντός των επόμενων 5 ημερών κλείνει ο ΧΥΤΑ της Κατερίνης λόγω πληρότητας και λόγω της μετάβασης των αρμοδιοτήτων στον ΦΟρέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟ.Δ.Σ.Α.) Κεντρικής Μακεδονίας

Στιγμιότυπο πλήρους οθόνης 23102014 103429 πμ

Το αμέσως επόμενο μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει η Κατερίνη είναι το θέμα της διαχείρησης των στερεών αποβλήτων της. Ο ΧΥΤΑ Κατερίνης που βρίσκεται στον Άνω Άγιο – Ιωάννη έχει γεμίσει και η λειτουργία του έπρεπε να έχει σταματήσει από τις 31 Αυγούστου 2014. Αυτή ήταν και η τελική ημερομηνία που έληγε ο χρόνος λειτουργίας της επέκτασης του ΧΥΤΑ Κατερίνης. Παράλληλα εντός των επόμενων πέντε (5) ημερών ο ΧΥΤΑ της Κατερίνης παύει να λειτουργεί λόγω πληρότητας και λόγω της μετάβασης των αρμοδιοτήτων στον ΦΟρέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟ.Δ.Σ.Α.) Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο ΦΟ.Δ.Σ.Α. είναι αυτός που καλείται να δώσει λύση στο θέμα. Παρόλα αυτά έντονη είναι η ανησυχία για την ενδεχόμενη μεταφορά των σκουπιδιών σε γειτονικούς ΧΥΤΑ με πρώτον και καλύτερο αυτόν του Λιτοχώρου που εξυπηρετεί το Δήμο Δίου – Ολύμπου.

Ο ΧΥΤΑ Λιτοχώρου

Ο ΧΥΤΑ Λιτοχώρου εξυπηρετεί το δήμο Δίου – Ολύμπου. Μάλιστα η λειτουργία του «ολοκληρώνεται» μέσα στον επόμενο 1,5 χρόνο με την σημερινή ροή των σκουπίδιων. Τρομακτικό και μόνο ως σκέψη είναι το γεγονός ο όγκος των σκουπιδιών της Κατερίνης να μεταφερθεί στο Λιτόχωρο. Η λειτουργία αυτού του ΧΥΤΑ θα έχει «χρόνο ζωής» μόλις λίγων μηνών.

Το πρόβλημα είναι τεράστιο. Το ελληνικό κράτος για ακόμη μία φορά ίδρυσε έναν φορέα διαχείρησης που καλείται μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να αντιμετωπίσει πάρα πολλά προβλήματα. Ουσιαστικά όμως η ίδρυση του ΦΟ.Δ.Σ.Α. συγκεντρώνει τα προβλήματα. Οι ΧΥΤΑ στην περιοχή μας βρίσκονται σε οριακό στάδιο.

Αυτός που καλείται να δώσει λύση είναι το ίδιο το κράτος. Το θέμα είναι τεράστιο. Εντελώς τυχαία (;) το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει ανοίξει και η συζήτηση για το θέμα της καύσης των σκουπιδιών καθώς και η διαχείρηση των αποριμμάτων από ιδιώτες.

Το ερώτημα που προκύπτει και καλούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι να απαντήσουν, είναι ένα και σαφές: «Τα σκουπίδια της Κατερίνης, θα μεταφέρονται το επόμενο χρονικό διάστημα – έως ότου δοθεί λύση – σε γειτονικούς ΧΥΤΑ; Είναι μέσα σε αυτούς και ο ΧΥΤΑ του Λιτοχώρου;»

Για την ιστοσελίδα «Τα Ολύμπια Νέα | dionolympos.gr» και για τις εφημερίδες «ΠΟΛΙΤΕΙΑ» και «ΕΠΤΑ»
Γιάννης Παπαζαχαρίας