Τα Ολύμπια Νέα

Απόψεις

Καθημερινά ΚΑΡΦΩΜΑΤΑ (22/10/14)

Η Αμφίπολη συνεχίζει να μας εκπλήσει

sfamf

Το κεφάλι της δεξιάς, όπως κοιτάμε, σφίγγας στην είσοδο του μνημείου βρέθηκε εχθές βαθιά μέσα στον τρίτο θάλαμο του τάφου. Κοκκινομάλα και αυτή όπώς και η Περσεφόνη στο ψηφιδωτό. Οι θεωρίες και τα σενάρια συνωμοσίας ξεκίνησαν και πάλι. Αυτοί που επέμεναν πως ο τάφος είναι συλημένος από εχθές θεωρούν εαυτό διακαιωμένο. Αυτό που φαίνεται είναι πως πιθανά ο τάφος έχει βανδαλιστεί κατά το παρελθόν και πιθανά στις πρώτες εκατονταετίες της ύπαρξής του. Άλλο όμως ο βανδαλισμός και άλλο η σύληση.

Όπως γράφει και ο φίλος μου στο facebook, Stavros Papantoniou που καλύπτει δημοσιογραφικά την ανασκαφή: «Το σημείο που βρέθηκε το κεφάλι της σφίγγας, δεν είναι καθόλου εύκολο για να βγει οποιαδήποτε ερμηνεία. Οι τυμβωρύχοι ενδιαφέρονταν μόνο για χρυσά. Για ποιο λόγο να πάρει κάποιος το κεφάλι και να το πάει βόλτα τρεις θαλάμους; Ακόμα και να ενδιαφερόταν να το πάρει μαζί του θα το άφηνε στην είσοδο και θα το έπαιρνε βγαίνοντας και δεν θα κουβαλούσε ένα τόσο μεγάλο φορτίο το οποίο ήταν ιδιαίτερα βαρύ και ογκώδες και του έπιανε χώρο για να μεταφέρει εκείνα που τον ένοιαζαν περισσότερο, τα χρυσά. Το συγκεκριμένο σημείο όπου βρέθηκε πάντως είναι πολύ χαμηλά (σε βάθος 0,15μ. από την επιφάνεια του κατωφλίου λέει το υπουργείο) και δείχνει ότι το μνημείο ήταν πιθανότατα ανοιχτό μέχρι κάποια περίοδο, οι καταστροφές έγιναν στην αρχαιότητα (μάλλον λίγα χρόνια μετά την κατασκευή του) και η επιχωμάτωση του έγινε αργότερα, προφανώς εξυπηρετώντας κάποιους ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ λόγους της εποχής. Τέλος πάντων , σε λίγο καιρό θα δούμε αν οι καταστροφείς σταμάτησαν εκεί ή έφτασαν και πιο μέσα.»

Πρέπει όμως να παραδεχτούμε πως το «ταξίδι», στα έγκατα του τάφου της Αμφίπολης και η αναζήτηση του «ενοίκου» αυτού, είναι συναρπαστικό και αποκαλύπτει για ακόμη μία φορά το μεγαλείο του αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού. Μακάρι η Αμφίπολη να συνεχίζει να μας εκπλήσει!

Κόντρες και στην παράταξη Φαρμάκη στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο

1521858_10201793168732272_416877965_n

Διάσταση απόψεων τον Συνδυασμό Ευθύνης στο θέμα της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού. Ναι σε όλα από Τσιμήτρη , όχι σε όλα από Μόχλα . Οι υπόλοιποι καταψήφισαν τις μελέτες και κυρίως αυτές που έχουν να κάνουν με την λήψη δανείων. Η «ασυμφωνία» ήταν προσωρινή ή θα συνεχιστεί;

Ο πρώην Δήμαρχος Ιστιαίας- Αιδηψού στο δήμο Δίου – Ολύμπου

ZAXOS XRISTOFHS 464X296

Καταλυτική  η παρουσία του ειδικού συνεργάτη (;) του Δήμου και πρώην Δημάρχου Ιστιαίας- Αιδηψού αφού ακόμα και την ώρα της συνεδρίασης με τις παρεμβάσεις και τις συμβουλές του προς αντιδημάρχους έδειχνε την εμπειρία του σε δημοτικά θέματα.