Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

«Ο τόπος μου» έγινε μάθημα

Στο παλαιότερο σχολείο του Λουξεμβούργου, μάθημα επιλογής οι πρακτικές της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Πιερίας!1

Σε ένα από τα πιο σύγχρονα σχολεία της Ευρώπης οι μαθητές θα διδάσκονται τον τρόπο με τον οποίο ενεργοί πολίτες της πόλης της Κατερίνης αντιστέκονται στην οικονομική κρίση και καταφέρνουν να γίνουν παγκόσμιο πρότυπο οργάνωσης, κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης.

 

Το αρχαιότερο σχολείο του Λουξεμβούργου και ένα από τα πιο οργανωμένα στην Ευρώπη, εντάσσει μάθημα επιλογής στο σχολικό έτος 2018/19 με αντικείμενο διδασκαλίας τον Εθελοντισμό και την Αλληλεγγύη. Θα διδάσκονται στους μαθητές οι δράσεις της Εθελοντικής Ομάδας και τρόπος οργάνωσης/λειτουργίας του Καπνικού Σταθμού Κατερίνης.

 

…κατακτώντας το Λουξεμβούργο!

Το αρχαιότερο σχολείο του Λουξεμβούργου, το Athené Luxemburg, ηλικίας 450 ετών, από το οποίο έχουν αποφοιτήσει οι περισσότεροι διακεκριμένοι επιστήμονες και πολιτικοί της χώρας, με απόφαση της σχολικής επιτροπής του, έχει εντάξει στο πρόγραμμα σπουδών της σχολικής χρονιάς 2018/19 μάθημα επιλογής με βασικό αντικείμενο τον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη.

Στους μαθητές και στις μαθήτριες θα διδάσκονται οι δράσεις της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας «Ο Τόπος μου» όπως το «Χαρίζω μια μέρα από το Καλοκαίρι μου στο Δάσος», οι αγορές «Χωρίς μεσάζοντες», το «Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Κόσμου», η λειτουργία του «Κοινωνικού Φαρμακείου» και ιδιαίτερα η αξιοποίηση ενός κρατικού κτιρίου, του Καπνικού Σταθμού Κατερίνης, το οποίο ενώ ήταν έτοιμο να καταρρεύσει, σήμερα λειτουργεί ως εναλλακτικό κέντρο πολιτισμού, γραμμάτων και ανθρωπιάς στην πόλη της Κατερίνης.

«Οι ενεργοί πολίτες του Ν. Πιερίας αποτελούν πρότυπο αυτοοργάνωσης πολιτών για τους εκπαιδευτικούς του σχολικού μας συγκροτήματος. Θεωρούμε πως οι μαθήτριες και οι μαθητές της 3ης Γυμνασίου αξίζει να διδαχτούν όλα όσα έχει καταφέρει αυτή η μικρή ομάδα πολιτών, η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας, τα τελευταία 10 χρόνια και ειδικά στα χρόνια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα» δηλώνει ο διευθυντής του σχολείου κ. Joseph Salentiny.

«Δεν νοείται ανάπτυξη σε μία κοινωνία, σε ένα οργανωμένο κράτος, χωρίς τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών. Επισκεφτήκαμε την πόλη σας και μείναμε έκπληκτοι από το έργο που μπορούν να παραγάγουν απλοί πολίτες. Γνωρίσαμε την ιστορία του Καπνικού Σταθμού και ζήσαμε από κοντά την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι ως θεσμικό αντίβαρο στον κρατικό αυταρχισμό, ως δύναμη εκδημοκρατισμού «από τα κάτω προς τα πάνω», ως «σχολείο άμεσης δημοκρατίας», ως μέθοδο παραγωγής «κοινωνικού κεφαλαίου» και ακόμη ως όχημα για κοινωνικές δράσεις που συμβάλλουν στο κοινό καλό.

Σας ευχαριστούμε για τα μαθήματα ζωής που δίνετε στους μαθητές μας αλλά και σε εμάς τους ίδιους» δήλωσε ο καθηγητής αγγλικής φιλολογίας κ. Marc Franck.

Η διευθύντρια του Λυκείου Κάτω Μηλιάς κα. Ειρήνη Παξιμαδάκη δήλωσε: «Όταν επισκέφτηκαν οι εκπαιδευτικοί του Athénée de Luxembourg το σχολείο μας τον Οκτώβριο του 2017, δήλωσαν πρόθυμοι να βοηθήσουν όσο μπορούν τους μαθητές μας, εξέφρασαν την επιθυμία να επισκεφτούν με τους μαθητές τους την περιοχή μας και έθεσαν τις βάσεις μιας μελλοντικής εκπαιδευτικής ανταλλαγής και πολιτισμικής ώσμωσης των δύο σχολείων.

Η σύμπραξη των δύο σχολείων (μέσω αδελφοποίησης και σύμπραξης διά του Erasmus+) σχεδιάζεται με στόχο την προώθηση των ανθρωπιστικών αξιών και παραδόσεων όπως αυτές διατυπώθηκαν από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Στόχος αυτών των εκπαιδευτικών ανταλλαγών είναι οι μαθητές μέσα από την  επαφή τους να γνωριστούν μεταξύ τους, να παρακολουθήσουν μαθήματα της αρεσκείας τους και στις δύο γλώσσες και να κατανοήσουν την καθημερινή ζωή και τις συνήθειες του κάθε τόπου μέσα από την ιστορία του.

Τέτοιου είδους προγράμματα βοηθούν τους μαθητές να εμπεδώσουν τον ρόλο του υπεύθυνου ευρωπαίου πολίτη ώστε ο καθένας από αυτούς μέσα σε κλίμα συνεργασίας και φιλίας να γίνει πρεσβευτής του τόπου του.»

«Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος αλλά και περήφανος που αυτή η άοκνη προσπάθεια, αυτός ο μεγάλος αγώνας και η δουλειά των χιλιάδων «μυρμηγκιών» καταφέρνει να αναδείξει τον τόπο μου. Αποτελεί μια ιδιαίτερη διάκριση για την τοπική μας κοινωνία» ανέφερε ο κ. Ηλίας Τσολακίδης, ιδρυτικό μέλος της ΕΟΔνΠ και πρωτεργάτης της σύμπραξης των δύο σχολείων.

 

Το ιστορικό της συνεργασίας

Τον Μάρτιο του 2016, όταν η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας είχε αναλάβει τη λειτουργία του camp προσφύγων της Ν. Χράνης, πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις προσέφεραν φάρμακα και ιατρικό υλικό στο Κοινωνικό Φαρμακείο της ομάδας. Μεταξύ αυτών ήταν και η Ελληνική Επιτροπή Αλληλεγγύης του Λουξεμβούργου η οποία στήριξε έμπρακτα τις κοινωνικές δομές του Καπνικού Σταθμού Κατερίνης.

Μέσα από τη συνεργασία αυτή οικοδομήθηκαν στενές σχέσεις μεταξύ μιας μικρής αλλά δραστήριας ομάδας Ελλήνων του Λουξεμβούργου και των μελών της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας «Ο Τόπος μου».