Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

353.000 θύματα ζητούν δικαίωση

19 Μαϊου: Ημέρα Μνήμης θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων από τους Τούρκουςpontian_genocide

Ήταν 24 Φεβρουαρίου 1994 όταν η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαϊου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο», ημέρα που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα.

Τον Δεκέμβριο 2007 η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών (International Association of Genocide Scholars ή IAGS) αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των Ελλήνων, μαζί με την γενοκτονία των Ασσυρίων, και εξέδωσε ψήφισμα. Ωστόσο, το τουρκικό κράτος, αρνείται ακόμη πεισματικά να παραδεχθεί τη γενοκτονία. Η παραδοχή της γενοκτονίας των Ποντίων από τους Τούρκους, αποτελεί και το διαχρονικό αίτημα των απανταχού Ποντίων. Με αφορμή τη σημερινή ημέρα μνήμης, ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης σε μήνυμά του αναφέρει: «Η 19η Μαΐου, η οποία έχει καθιερωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, αποτελεί μία ουσιαστική ευκαιρία να στρέψουμε με ευλάβεια και σεβασμό την σκέψη μας, μπροστά στην υπόμνηση της θυσίας των 353.000 Ποντίων αδελφών μας. Ο Δήμος Κατερίνης συμμετέχει στις επετειακές εκδηλώσεις και αποτίει τον οφειλόμενο φόρο τιμής και σε όλους τους Έλληνες του Πόντου, οι οποίοι στερήθηκαν τις πατρογονικές τους εστίες και οδηγήθηκαν στο δρόμο της προσφυγιάς. Τιμούμε την ιερή μνήμη του μαρτυρικού ποντιακού Ελληνισμού και του πολιτισμού που διαχρονικά ενσαρκώνει και μας παραπέμπει σε ένα λαό με δύναμη ψυχής, σε μία ζώσα κοινότητα της οικουμενικής δυναμικής του Ελληνισμού, που μεταλαμπάδευσε στα νέα της χώματα κουλτούρα, ήθη, ιερές παραδόσεις και αξίες. Επειδή είναι σημαντικό η ιστορική μας μνήμη να αποτελεί πηγή γνώσης και για τις νεότερες γενιές, προκειμένου να παραμείνουν προσηλωμένες στα ιδανικά της ειρηνικής και δημιουργικής συμβίωσης των λαών οφείλουμε να εντείνουμε τις συντονισμένες προσπάθειές μας, για τη διεθνή αναγνώρισή της γενοκτονίας. Άλλωστε η διεθνοποίηση του ζητήματος, η μνήμη αυτή του μαρτυρίου των προγόνων μας, θυμάτων της τουρκικής αγριότητας, διδάσκει επαρκώς, ιδίως υπό τις σημερινές κρίσιμες συνθήκες, το πώς θα αποτραπούν στο μέλλον, εγκλήματα που θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την πορεία της ανθρωπότητας.»

Μήνυμα όμως με αφορμή τη σημερινή ημέρα μνήμης, εξέδωσε και ο βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Χαρίλαος Τζαμακλής, στο οποίο τονίζει: «Η φετινή επέτειος των 98 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων Ποντίων συμπίπτει με την διαρκώς αυξανόμενη προκλητικότητα των Τούρκων έναντι της χώρας μας, που είναι ενταγμένη στο πλαίσιο των γεωστρατηγικών και γεωπολιτικών επιδιώξεών τους στην ευρύτερη ασταθή περιοχή. Στην προκλητικότητα των γειτόνων μας στεκόμαστε ενωμένοι και ψύχραιμοι, διατηρώντας την ιστορική μνήμη και διεκδικώντας την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και την αποδοχή του αιτήματος για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων όχι μόνον από την Τουρκική πολιτική και πνευματική ηγεσία, αλλά και από όλες τις χώρες. Η Γενοκτονία (353.000 Έλληνες Πόντιοι νεκροί και χιλιάδες άλλοι εκδιωγμένοι) συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και αποτελεί το προοίμιο και τη δοκιμή των μετέπειτα ναζιστικών θηριωδιών, αφού συντελέσθηκε με γερμανική βοήθεια. Η Γενοκτονία ως ιστορικό και πραγματικό γεγονός δεν επιδέχεται διφορούμενες προσεγγίσεις. Αντιθέτως, η αναγνώρισή της από το Ελληνικό Κοινοβούλιο αποτελεί ηθική και πολιτική δέσμευση όλων των Ελλήνων. Περαιτέρω, η αναγνώριση αυτή καθιστά επιτακτική την ανάγκη το Ελληνικό Κοινοβούλιο να προχωρήσει και στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Θράκης.»