Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Θέλουν, αλλά δεν μπορούν…

Συνεχίζεται η αναζήτηση χρυσής τομής μεταξύ ΔΝΤ και Σόιμπλε για το Ελληνικό χρέος67B604592918F2A1FEAC9816B0BE47A9

Δύο είναι τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν για την Ελλάδα από τις επαφές κατά την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον: Το ΔΝΤ και η Γερμανία δεν έχουν καταλήξει ακόμη στη χρυσή τομή για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, αλλά οι συζητήσεις συνεχίζονται και υπάρχει αισιοδοξία πως, όσο δύσκολες και αν είναι, θα καταλήξουν.

Σε ό,τι αφορά τη β” αξιολόγηση, όλες οι πλευρές ανεβάζουν ταχύτητα για να κλείσει το SLA το πολύ σε 10 ημέρες και η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί στο Eurogroup της 22ας Μαΐου. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγή της ελληνικής αποστολής, μετά το πέρας των συναντήσεων του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, διαπιστώθηκε ότι Σόιμπλε και ΔΝΤ δεν βρήκαν τη χρυσή τομή για το ζήτημα του χρέους, ωστόσο διαπιστώθηκε επίσης η διάθεση του Βερολίνου να βρεθεί λύση σύντομα για το ελληνικό ζήτημα, καθώς δεν θέλει προσκόμματα εν όψει γερμανικών εκλογών. Σχετικά, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως «θα είναι μία δύσκολη συζήτηση με το ΔΝΤ, επειδή υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί περιορισμοί στην Ευρώπη, πού μπορούμε να πάμε και πού όχι, αλλά και σε αυτό βλέπω μία λύση». Η πηγή της ελληνικής αποστολής διευκρίνισε ότι είναι αβέβαιο εάν έως το Eurogroup της 22ας Μαΐου θα υπάρχει αποτέλεσμα για το ζήτημα του χρέους, ενώ έθεσε ένα ακόμη ορόσημο, την επομενη σύνοδο του G7 ως μια ευκαιρία για συμφωνία σε επίπεδο Washington Group. Εξήγησε, πάντως, πως το άγχος ητς ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με το χρόνο, το συμμερίζονται όλες οι πλευρές, δηλαδή και το ΔΝΤ και ο Σόιμπλε. «Όλοι πια είναι πεπεισμένοι ότι πρέπει να έχει ημερομηνία λήξης» το θέμα, σημείωσε και πρόσθεσε πως «όλοι καταλαβαίνουν ότι έχουμε διαφωνίες αλλά αυτές πρέπει να λυθούν με αμοιβαίους συμβιβασμούς». Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, η ελληνική πηγή έκανε σαφές ότι έχει διαμορφωθεί ένας αναλυτικός οδικός χάρτης. Έτσι, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος περιμένει, ενδεχομένως και σήμερα, να του σταλούν τα κείμενα του μνημονίου με το ΔΝΤ (MEFP) και με την ΕΕ (επικαιροποιημένο SMoU). Ο νέος κύκλος διαπραγμάτευσης με τους δανειστές αρχίζει την Τρίτη, που επιστρέφουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών, με στόχο συμφωνία το αργότερο σε 10 ημέρες. Η ψήφιση προαπαιτούμενων, μέτρων και αντιμέτρων σχεδιάζεται έως τις 15 Μαΐου, με στόχο στο Eurogroup της 22ας Μαΐου να έχει υποβληθεί και η έκθεση συμμόρφωσης και η διαδικασία της αξιολόγησης να ολοκληρωθεί.

Ντάισελμπλουμ: Οι συζητήσεις για το χρέος θα είναι δύσκολες Είμαστε πολύ κοντά σε μία απόφαση για την Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg. Ερωτηθείς για το πότε θα υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα, ο επικεφαλής του Eurogroup απάντησε: «Είμαστε πολύ κοντά, πρόκειται πραγματικά για το τελευταίο διάστημα. Έχουμε πλήρη συμφωνία για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Πώς πρέπει να σχεδιασθούν, πότε να εφαρμοσθούν, το εύρος τους». Αυτή η συμφωνία πρέπει τώρα να αποτυπωθεί στο χαρτί για να οριστικοποιηθεί αυτό το μέρος της διαδικασίας, πρόσθεσε. Το άλλο μέρος είναι, φυσικά, το χρέος, δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις των Ευρωπαίων πιστωτών με το ΔΝΤ θα είναι δύσκολες, αλλά ότι βλέπει ότι θα υπάρξει λύση. «Θα είναι μία δύσκολη συζήτηση με το ΔΝΤ, επειδή υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί περιορισμοί στην Ευρώπη, που μπορούμε να πάμε και που όχι, αλλά και σε αυτό βλέπω μία λύση», δήλωσε.

Την Τρίτη επιστρέφουν οι θεσμοί, έως τέλος Μαΐου η συμφωνία
Βούληση από όλες τις πλευρές για συμφωνία ώς το τέλος Μαΐου, επιστροφή των θεσμών την ερχόμενη Τρίτη, σφιχτό χρονοδιάγραμμα εργασιών με συγκεκριμένους στόχους. Αυτό είναι, σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, το τρίπτυχο των αποφάσεων όπως προέκυψαν από τις συναντήσεις Τσακαλώτου στην Ουάσινγκτον.
Οι ίδιοι κύκλοι έκαναν λόγο για θετικό και εποικοδομητικό κλίμα. Και ακόμη πιο σημαντικό το γεγονός ότι διαφαίνεται από όλες τις πλευρές η βούληση για ολοκλήρωση της συμφωνίας ώς το τέλος Μαΐου.
Επιπλέον, επιστρέφουν οι επικεφαλής των θεσμών την ερχόμενη Τρίτη με σφιχτό, μάλιστα, χρονοδιάγραμμα εργασιών.
Αυτές περιλαμβάνουν τη σύνθεση του MEFP (Memorandum of Economic and Financial Policies), την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας και ταυτόχρονα τη συζήτηση για το χρέος.