Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Φθηνότερο κατά… 2,65 ευρώ!

Πασχαλινό Τραπέζι

Κάτι λιγότερο από 95 ευρώ θα κοστίσει το φετινό πασχαλινό τραπέζι. Το κόστος ρίχνει η μείωση της τιμής του κρέατος. Ωστόσο θα μπορούσε να ήταν και μεγαλύτερο αν δεν είχε αυξηθεί ο ΦΠΑ (από το 23% στο 24%) και δεν είχε επιβληθεί και φόρος στα… ποτά!

Μικρή μείωση κατά 2,73% εκτιμάται πως θα καταγράψει φέτος το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού (6-8 ατόμων), σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με μετρήσεις στις οποίες προέβη το ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ την περίοδο 6-11 Απριλίου του τρέχοντος έτους.

Η εν λόγω μεταβολή προκύπτει ως αποτέλεσμα της γενικότερης πτωτικής πορείας της τιμής των κρεατικών κατά 3,86%, ενώ μικρότερης έκτασης είναι η επίδραση των μειωμένων τιμών των λαχανικών/φρούτων και των προϊόντων Σούπερ Μάρκετ (-0,58% και -0,18% αντίστοιχα). Πιο αναλυτικά και βάσει των δειγματοληπτικών ελέγχων που διενεργήθηκαν, η τιμή του αρνιού το φετινό Πάσχα καταγράφει υποχώρηση κατά 6,06% με την αντίστοιχη του κατσικιού να οριοθετείται σε ακόμη μεγαλύτερα επίπεδα (-8,22%). Παράλληλα, αμετάβλητη παραμένει η τιμή του κοτόπουλου, με τη μοναδική αυξητική τάση στην εν λόγω κατηγορία να εντοπίζεται στην τιμή της χοιρινής μπριζόλας (4,44%). Μικρή πτώση (-0,58%) παρατηρείται στις τιμές των οπωροκηπευτικών σε σχέση με το 2016, με τις πλέον αξιομνημόνευτες πτωτικές επιδόσεις να εντοπίζονται στα κρεμμύδια (-26,19%) και στο κουνουπίδι (-23,08%), ενώ στον αντίποδα οι κυριότερες αυξητικές τάσεις κατεγράφησαν στα αγγούρια (30,00%) και στα κολοκυθάκια (22,11%). Όσον αφορά στα προϊόντα Σούπερ Μάρκετ, παρατηρείται μία οριακή μείωση των τιμών κατά 0,18%, μία θετική εξέλιξη, αν αναλογιστεί κανείς την αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ αρκετών προϊόντων Σούπερ Μάρκετ από το 23% στο 24%, κατά τη διάρκεια του περσινού Ιουνίου. Τούτων δοθέντων, το υψηλότερο κόστος του πασχαλινού τσουρεκιού (7,24%), των αναψυκτικών (4,55%) αλλά και της μπύρας (4,41%) ως αποτέλεσμα της προαναφερθείσας εξέλιξης, αντισταθμίζονται από τις μειώσεις που λαμβάνουν χώρα σε λοιπά προϊόντα Σούπερ Μάρκετ. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία, το κόστος ενός τυπικού πασχαλινού τραπεζιού 6-8 ατόμων υπολείπεται του αντίστοιχου περυσινού κατά 2,65 ευρώ. Το συνολικό ύψος του φετινού τραπεζιού ανέρχεται στα 94,41 ευρώ, όντας μειωμένο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (97,06 ευρώ) κατά 2,73%, μία εξέλιξη που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υποχώρηση της τιμής των κρεατικών (-6,64%). Παράλληλα, όμως, με το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού, το ΙΝ.ΕΜ.Υ. διενήργησε έρευνα για το κόστος των νηστίσιμων εδεσμάτων, τα οποία αποτελούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας. Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει μία ετήσια συγκριτική υποχώρηση σε σχέση με την περυσινή εορταστική περίοδο, της τάξεως του 3,33%. Ειδικότερα, οι τιμές των φρέσκων θαλασσινών (καλαμάρια, χταπόδι) είναι χαμηλότερες σε σχέση με το 2016, ενώ όσον αφορά στις τιμές των λοιπών προϊόντων που πλαισιώνουν το τραπέζι της Μεγάλης Εβδομάδας, άνοδο καταγράφουν οι ελιές (7,50%) και τα ντολμαδάκια (2,99%), σε αντίθεση με τις τιμές στο τουρσί (-6,86%).

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές Οι καταναλωτές επιβάλλεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους στην προμήθεια και κατανάλωση τροφίμων που δεν πληρούν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας ή που δεν είναι αποδεκτά ποιοτικά. Οι διατροφικές συνήθειες τις ημέρες του Πάσχα μας οδηγούν σε αγορά και κατανάλωση κυρίως φρέσκων, πολλές φορές και μη τυποποιημένων προϊόντων.. Ιδιαίτερα τις εορταστικές ημέρες που όλοι έχουμε πιο χαλαρή διάθεση οι καταναλωτές πρέπει να αποφεύγουν τους ανώνυμους και πλανόδιους μικροπωλητές. Στην περίπτωση που διαπιστώσουν διάθεση υποβαθμισμένων, ακατάλληλων, αλλοιωμένων τροφίμων ή πέσουν θύμα παραπλάνησης, μπορούν να απευθύνονται και στον ΕΦΕΤ και στο πενταψήφιο νούμερο 11717. Για το λόγο αυτό και με γνώμονα την πληρέστερη ενημέρωση και προστασία του καταναλωτικού κοινού, το Τμήμα Εμπορίου & Ανωνύμων Εταιριών, της Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας υπενθυμίζει στους καταναλωτές ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες για ενημέρωση και βασικές οδηγίες για τις αγορές που θα πραγματοποιήσουν ενόψει των εορτών. Τι πρέπει να προσέξετε στις αγορές σας όταν προμηθεύεστε αμνοερίφια, συκωταριές, έντερα και γενικότερα κρέας: Σφραγίδες – επισήμανση Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, όπως και για τα προερχόμενα από κοινοτικές χώρες, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα «τυρκουάζ» («λαμπρόκυανούν») ή ερυθρό «allura» και ωοειδές σχήμα. Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα καστανό, δηλαδή την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας και σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλογράμμου στο εσωτερικό της οποίας επίσης αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας. Κάθε σφάγιο θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του. Τα σπλάχνα, το συκώτι, οι πνεύμονες, η καρδιά, οι νεφροί να μη φέρουν οζίδια και κύστεις. Σε καμία περίπτωση οι καταναλωτές δεν πρέπει να προμηθεύονται αποψυγμένα εντόσθια.